Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Ajánlásgyűjtés: közel 300 jelöltet vettek nyilvántartásba, további 1100 leadta ajánlását

Az ajánlásgyűjtés harmadik napján 26 polgármesterjelöltet, 39 egyéni listás jelöltet és 158 egyéni választókerületi jelöltet vettek nyilvántartásba.
Az ajánlások gyűjtésére szolgáló ajánlóíveket hétfőn vehették át a jelöltek és jelölőszervezetek. A képviselő- és polgármesterjelölteknek szeptember 8-án 16 óráig kell összegyűjteniük az induláshoz szükséges érvényes ajánlásokat.

Az október 12-i önkormányzati választáson induló jelölteknek a jegyzők által meghatározott számú ajánlást kell összegyűjteniük ahhoz, hogy felkerülhessenek a szavazólapra. (Azt, hogy a jelölteknek a választók hány százalékának támogatását kell megszerezniük indulásukhoz, jogszabály írja elő, de a jelöltálltáshoz szükséges ajánlások számát a jegyző állapítja meg.) Az összegyűjtött ajánlásokat a választási bizottságok mellett működő választási irodáknak három napon belül kell ellenőrizniük, ha elérte a szükséges érvényes ajánlásszámot az összegyűjtött ajánlások száma, a bizottságnak a bejelentésétől számított négy napja van a jelölt nyilvántartásba vételére.

A valasztas.hu adatai szerint 26 polgármesterjelöltet vettek nyilvántartásba.

Nyilvántartásba vettek a helyi önkormányzati képviselők választására 39 egyéni listás jelöltet is, közülük 23-at Békés megyében. A tízezer vagy annál kevesebb lakosú településen a helyi önkormányzati képviselőket a település választópolgárai egyéni listás (korábban kislistásnak nevezett) választási rendszerben választják meg, amelyben a település egy választókerületet alkot.

A tízezernél több lakosú településeken és a fővárosi kerületben a képviselők vegyes választási rendszerben - egyéni választókerületben és kompenzációs listán - jutnak mandátumhoz. Az NVI adatai szerint szerda este 6 óráig 158 egyéni választókerületi jelöltet vettek nyilvántartásba, valamint egy települési kompenzációs listát, amelyen 15 jelölt szerepel.

A megyei önkormányzati választásra még egyetlen listát sem vettek nyilvántartásba a választási bizottságok.

Nyilvántartásba vették az első jelölteket a nemzetiségi választásra is, a három jelöltet a II. kerületi választási bizottság vette nyilvántartásba az ukrán nemzetiségi választásra.

Az önkormányzati és nemzetiségi választásra szerda estig 1326 jelöltet jelentettek be a bizottságoknál, ennyien adták le az ajánlásaikat, ebből vettek már nyilvántartásba a bizottságok 238-at. Négy évvel ezelőtt az ajánlásgyűjtés harmadik napjának végére mindössze 39 jelöltet jelentettek be.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két népszavazási kezdeményezést utasított el az NVI elnöke

A népszavazási kezdeményezések arra irányultak, hogy a közjegyzői és az önálló bírósági végrehajtói… Tovább olvasom