Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Ajándékozás a pszichiáter szemével

Közelednek az ünnepek; elsősorban a karácsony, de több jeles névnap is esik a decemberi időszakra.

Közelednek az ünnepek; elsősorban a karácsony, de több jeles névnap is esik a decemberi időszakra. Ez pedig együtt jár a rákészüléssel. Az ajándékozás öröme akkor lehet az igazi, ha megfelelő készülődés előzheti meg, kellő időben kezdve a tervezést, beszerzést, ötletgyűjtést. Ezzel érhető el, hogy a megajándékozandó örüljön az ajándékának, de az ajándékozó is örüljön, hogy jól választott.

NEM HIBA, HA VALAKI MEGMONDJA

Célszerű rákészülni, informálódni, mi volna a kedves hozzátartozó, ismerős vágya, kívánsága, kifürkészni titkos óhaját – ami önmagában is a ráfigyelés jele. Természetesen az sem hiba, ha valaki hangot ad annak, mit is szeretne kapni.

Az utóbbi években – mondhatni sajnálatosan – elsősorban a kész dolgok beszerzése, megvásárlása került az ajándékozások középpontjába. Ennek persze több praktikus oka is lehet(könnyebb beszerezhetőség, határozott kívánság, de bizony sablonosság, fantáziahiány is közrejátszhat bizonyos esetekben), és sokszor tényleg helyes ezeket a gyakorlati szempontokat előnyben részesíteni. Vagyis egyszerű és helyénvaló a készen megvásárolható ajándékok beszerzése is.

SZEMÉLYES ALKOTÁSOK ÖRÖME

Tény, hogy a saját készítésű darabok manapság kimentek a divatból – pedig sokszor a figyelmesség és a szeretet nagyobb és fontosabb kifejezői, mint a könnyen, gyorsan beszerezhető dolgok. A saját tervezésű, készítésű holmikra különösen a kisgyerekek ajándékkészítésekor érdemes és hasznos figyelni. Egyrészt ebben az időszakban kelthető fel a gyermekekben az eredeti tervezés iránti vágy, másrészt egyfajta szokássá is válhatna a szeretet kifejezésének ez a módja. A megajándékozott felnőtt, hozzátartozó öröméről nem is szólva! A rajzolt, festett, hajtogatott kis ajándékok által okozott örömöket nem is lehet pótolni!

Ez persze nem jelenti azt, hogy mindent magunknak kellene elkészítenünk; ez függ az ajándék jellegétől és a megajándékozó személyétől is, és egyéb járulékos tényezőtől (idő, pénz kérdése sem mellőzendő), valamint az ajándékozó, valamint a megajándékozott közti viszonytól, és az ajándékozás céljától is. Lényegében egyfajta egyensúlyra helyes törekedni; próbáljunk személyes alkotásokat – legalább a csomagolás eddigi jellegében – becsempészni az ajándékok sorába, mert a személyesség jellege, a valódi ajándékozás igazán ezáltal valósítható meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hiányhoz igazítják a románok és a bolgárok munkavállalását

Fokozatosan, a munkaerőigényhez, illetve -hiányhoz igazodva nyitja meg Magyarország a munkaerőpiacát… Tovább olvasom