Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 9°C | 11°C Még több cikk.

Ajándék a kínai Tang-dinasztiától

A porcelánnal a kínaiak ajándékozták meg az emberiséget. Az első ismert egyszerű porcelántárgyak több mint ezerévesek, a Tang-dinasztia idejéből származnak. Jóval később az arab világba jutott példányokat a keresztes lovagok hozták be Európába.
Meisseni porcelánfigura a XVIII. századból
Dicsérete Marco Polo híradásaiban is szerepel. Maga az elnevezés is tőle származik, a porcellana egy házának anyagában megtévesztésig a porcelánra hasonlító, déltengeri csigafaj. A velencei és holland hajósok aztán rendszeresen szállítottak az akkor csodált és igen nagy becsben tartott tárgyakból. Értékük az aranyéval vetekedett, csak a leggazdagabbak engedhették meg maguknak vásárlását.

Az előállítás titkát a kínaiak féltve őrizték, így megindultak a kísérletek a porcelán európai újra feltalálására. Az anyag fehér, finomszemcsés és fényes, áttetsző, ütésre csengő hangot ad.

Az első próbálkozások Velence üveg- és zománcműhelyeiben folytak. A reneszánsz Itáliában a majolikaművesség élte virágkorát. A Mediciek udvarában szebbnél szebb ónmázas edények készültek. A francia Vincennes-ben is előállítottak egy frittnek nevezett, porcelánszerű anyagot. Figyelemre méltóak voltak, de nem sikerült utolérni a távol-keleti porcelánok finomságát.

Az első jó minőségű európai porcelántárgyakat a szászországi Meissenben, Erős Ágost megbízásából készítették. Az ügy az uralkodónak fontos lehetett, hiszen igen nagy összeget, negyvenezer tallért bocsátott a kutatók rendelkezésére. Johann Friedrich Böttger vegyész és Ehrenfried Walter von Tschirnhaus fizikus együtt munkálkodásának eredményeként született meg a kemény porcelán. Pk jöttek rá arra, hogy a porcelángyártás legfontosabb alapanyaga a kaolin. Néhány évvel a siker után 1710-ben alapították meg a máig működő meisseni porcelánmanufaktúrát. A Meissen panorámáját uraló székesegyház és Albrechtsburg mellett a porcelánmúzeum a város legnagyobb nevezetessége. A kezdeteket azok a tárgyak jelentik, amikor még csak a kelet-ázsiai tárgyak másolására szorítkoztak. 1731 után jött az üzem virágkora. Ebben az időben egyik leghíresebb termékük a Zwiebelmuster elnevezésű, kék, máz alatti díszítésű porcelán volt. Így fokozatosan alakult ki a meisseni stílus.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Webkamerák Bagdad utcáin

Videokamerákat szerelnek fel Bagdad központjában az utcákon, hogy éjjel-nappal… Tovább olvasom