Kisalföld logö

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 0°C | 13°C Még több cikk.

Ahol a házaknak is lelkük van

Tényő sajátossága, hogy a százötven-kétszáz éves, nádfedelű házak jó részét mindig is lakták, ezért legalább húsz épület fennmaradt. Az egyikben igen gazdag tájház működik, darabjait a helybéliek gyűjtötték össze.
Tényő romantikájához tartozik, hogy a legszegényebb házaknak is lelkük van, az idő múlásáról mesélő mestergerendák alatt néhány éve még éltek olyanok, akik örökölték a földpadlós épületet. A házsorok főként a Hentes utcában és a Kétsor utcában sorakoznak, a Hentes utcai épületeket mind egy szálig megvették és felújították magyar és külföldi lakók egyaránt. A Kétsor utcában is akad erre példa, de a házak többségére sajnos ráférne már a rekonstrukció. Például arra is, amelyiket a tanács 1975-ben megvett és fokozatosan tájháznak alakított ki – tudtuk meg Varga Gábortól, a község polgármesterétől. Az épület most az önkormányzaté, de fenntartásáról a megyei múzeumok igazgatósága gondoskodik. Egyik intézmény sem dobálózhat a milliókkal, pedig egy biztos: ami a házban van, azért érdemes volna mind a felújításra, mind a népszerűsítésre költeni.
Tábla is jelzi: a látogatónak Horváth Dénesnét kell keresni. Irénke néninek egyébként közeli rokona volt Delbóné „Treszka néni”, az 1789-ben épült ház utolsó lakója. A tényői padlásokról lekerült több száz tárgy visszarepít a múltba, a múzeum egyik legbecsesebb darabja a százéves szövőszék, de van régi bölcső, amit ringani hagytak, fazekak és mozsarak sora, s természetesen az egész házban csak petróleummal lehet világítani. S ami veszendőbe megy: a szedett-vedett udvar végében olyan magától értetődően áll az időtől már megtépázott, évszázados lovas kocsi, mintha gazdája épp csak kiugrott volna a szőlőbe.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

300 készítményt lehet januártól patikán kívül is árusítani

Mintegy 300 készítményt lehet januártól patikán kívül is árusítani - közölte az Egészségügyi… Tovább olvasom