Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Ahol a festékkazetták új életre kelnek

A lapunk kezdeményezésére alapított, s a gazdaságban elért sikert elismerő Délmagyarország Presztízs Díjat hat kategóriában osztottuk ki Csongrád megye vállalkozásai és üzletemberei között. A díjazottakat A pénz beszél mellékletben sorra bemutatjuk olvasóinknak. Az év környezetvédelmi díját a Kelléktár 2000 Kft. nyerte el. A hídépítő szakvégzettséggel rendelkező Bozó László ügyvezető igazgató életét egy festékkazetta változtatta meg.
Bozó László ügyvezető igazgató a Presztízs Díjjal. Fotó: Karnok Csaba
A Kelléktár 2000 Kft. tevékenységének kezdete a nyolcvanas évek közepére vezethető vissza. Bozó László, a társaság ügyvezető igazgatója akkor még a Hídépítő Vállalat szegedi kirendeltségén dolgozott építészként. Amikor a vállalatnak egy kiürült festékkazetta pótlásáról kellett gondoskodnia, az ő élete is jelentős fordulatot vett.

Mellékállásból vállalkozás

– Innen indult a kazetta-újrahasznosítás ötlete. Ekkor kezdtünk el néhányan gondolkodni: ha van egy kazettatest, amely önmagában nem használódik el, nem kell ismételten legyártani – elég újratölteni – mesél a kezdetekről Bozó László.

Ez vezetett egy újrahasznosítással foglalkozó kft. megalakulásához, ahol először mellékállásban kezdett dolgozni. 1995-ben megnyílt a kft. Maros utcai kirendeltsége, amelynek vezetője lett – immár főállásban. Szegeden ettől az időponttól számítható az a tevékenység, amely a számítástechnikai kellékanyagpiacon a környezetkímélő, újrahasznosított termékek forgalmazását, illetve a kiürült festéktartályok begyűjtését jelentette.

– Öt évvel később feleségemmel együtt megalapítottuk a Kelléktár 2000 Kft.-t, és önálló gazdasági egységként folytattuk működésünket. Igyekszünk minél jobban megfelelni a vevői igényeknek, ezért a Maros utca 28. szám alatti üzlethelyiségünket felújítottuk – szekcionált kazettaátvevőt hoztunk létre. Jelenleg folyamatban van a cég ISO szabvány szerinti minőségi tanúsítása. A Kálvária sugárút 22. szám alatt nyitott új üzletünk pedig belvárosi partnereink számára érhető el könnyebben – mondja Bozó László.

A festékkazetták útja

A kft. éves árbevételének nyolcvan százalékát teszi ki az utángyártott és felújított termékek értékesítése. Évente ötvenezres nagyságrendben gyűjtenek be kiürült festék- és lézerkazettákat. Ez a mennyiség nélkülük a város szeméttelepén kötne ki, ahol a kazettatestben található műanyag, cink- és rézvegyületek lebomlása súlyosan károsíthatná a környezetet.
Az üzleteikben leadott kiürült kazettákat a két legnagyobb hazai utángyártást végző céghez szállítják, amelyekkel disztribútori szerződést kötöttek. Ott a kazettatesteket szétszedik, az elhasznált részeket kicserélik, szakszerűen összerakják és feltöltik.

A kazettákat tesztelés után csomagolják, majd saját márkanévvel ismét forgalomba hozzák. A felújítás alatt nem keletkezik környezetre káros anyag: maguk a hulladéknak minősített termékek szolgálnak alapanyagul. Ez az együttműködés 2002-ben a saját márkanév alatt piacra kerülő termékeivel kiérdemelte a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége által kiírt A környezetvédelemért díjat.

A „hulladék" is érték lehet

Az évek során cégük a megye valamennyi jelentős intézményével kapcsolatba került: az APEH Csongrád Megyei Igazgatósága és a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság is az általuk forgalmazott kazettákat használja. Ebben az évben már a Szegedi Tudományegyetem is újrahasznosított termékeket vásárol.

A cég alapító tagja a Magyarországi Tintapatron Gyártók és Forgalmazók Szövetségének, s idén szeptemberben felvételét kérte a brüsszeli székhelyű Európai Tonerkazetta és Tintapatron Újrahasznosítok Szövetségébe (ETIRA) is.

– Húsz éve ezzel foglalkozunk. Jó látni, hogy nemcsak nekünk, másnak is kezd fontossá válni a környezetvédelem – mondja Bozó László. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy az egyik legnagyobb festékkazetta-gyártó cég nemrégiben változtatott azon álláspontján, hogy csak az eredeti kazettával használható a készüléke.

– Úgy érzem, ez a hatalmas előrelépés valahol a mi munkánknak is köszönhető. Tudatosítani szeretnénk az emberekben cégünk mottóját: megfelelő helyre kerülve a „hulladék" is érték lehet – mondja az ügyvezető igazgató.


Pályázók és jelöltek

A Környezetvédelmi díj kategóriában három cég pályázott a Presztízs Díjra. Mivel minden kategóriából hárman jutottak tovább, így valamennyien a jelöltek közé kerültek.
Biopetrol Kft.
Csomiép Kft.
Kelléktár 2000 Kft.


Kiss Gábor Gergő

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

''Meg kell tanulnunk kicsinek lenni''

Nem akarunk olyanokkal versenybe szállni, akik nem a mi súlycsoportunk, vagyis nekünk nem a Tescót és a Spart kell legyőzni, mert az reménytelen. Meg kellett tanulnunk kicsinek lenni, hiszen ne feledjük, a bonsai egy kicsi fa, mégis megbecsült darab a télikertben – jelentette ki a Kisalföldnek adott interjújában dr. Kiss László, a Kisalföld Füszért vezérigazgatója. Tovább olvasom