Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

Agysérülés okozta az Afganisztánban megsérült katona halálát

Az élettel össze nem egyeztethető, súlyos agysérülések okozták a kedd reggel elhunyt Kolozsvári György halálát - mondta el a Honvéd Kórház megbízott főigazgatója Hende Csaba honvédelmi miniszterrel és Benkő Tibor altábornagy, vezérkari főnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján a tatai laktanyában, az Afganisztánból hazatért katonák visszafogadó ünnepsége után.


Grósz Andor kiemelte, a zászlós közel tíz napon át kiemelt ellátást kapott, 24 órás orvosi és ápolási felügyelet alatt állt, a legkorszerűbb eljárásokkal próbálták gyógyítani.

Kolozsvári Györgyöt szeptember hetedikei hatállyal posztumusz hadnaggyá léptette elő és hősi halottá nyilvánította a honvédelmi miniszter, a parancsot a visszafogadó ünnepségen hirdették ki.

Meghalt az Afganisztánban megsérült magyar katona

Meghalt a kórházban Kolozsvári György zászlós, aki az augusztus 23-i afganisztáni támadásban életveszélyesen megsérült - tájékoztatta a Honvédelmi Minisztérium (HM) kedden az MTI-t.

A közlése szerint a zászlóst, az afganisztáni orvtámadás legsúlyosabb sérültjét a világszínvonalú orvosi ellátás sem menthette meg. A repesz ütötte sebek végzetesnek bizonyultak. A 37 éves hivatásos tiszthelyettes kedd reggel halt meg a Honvédkórházban.

Benkő Tibor vezérkari főnök a katona halálát követően összehívta a Központi Kegyeleti Bizottságot, amely javasolhatja a honvédelmi miniszternek az elesett katona hőssé nyilvánítását - olvasható a közleményben.

Meghalt a Honvédkórházban Kolozsvári György, aki az augusztus 23-i afganisztáni támadásban életveszélyesen megsérült. A zászlós akkor sérült meg életveszélyesen, amikor az Afganisztánban szolgáló tart
Meghalt a Honvédkórházban Kolozsvári György, aki az augusztus 23-i afganisztáni támadásban életveszélyesen megsérült. A zászlós akkor sérült meg életveszélyesen, amikor az Afganisztánban szolgáló tartományi újjáépítési csoport (PRT) hazatérő katonáit szállító egyik konvojt támadás érte. A támadásban meghalt Pappné Ábrahám Judit, akit posztumusz hadnaggyá léptettek elő, és a Magyar Honvédség hősi halottjává nyilvánítottak.MTI Fotó: Honvédelmi Minisztérium


A zászlós akkor sérült meg életveszélyesen, amikor az Afganisztánban szolgáló tartományi újjáépítési csoport (PRT) hazatérő katonáit szállító egyik konvojt támadás érte. Ekkor esett el Pappné Ábrahám Judit, akit posztumusz hadnaggyá léptettek elő, és a Magyar Honvédség hősi halottjává nyilvánítottak. Két bajtársa pedig nyolc napon túl gyógyuló, súlyos sérüléseket szenvedett.

A támadás után a kómába esett katona kezelését az afganisztáni Mazari Sarifban lévő német katonai kórházban kezdték meg, majd augusztus 25-én szállították Magyarországra. A Honvédkórház intenzív osztályának orvosai a legkorszerűbb terápiás kezelésekkel és eszközökkel, huszonnégy órás folyamatos ügyeletben küzdöttek a kritikus állapotban lévő sérült életéért - közölte a tárca.

Mindezek ellenére Kolozsvári György állapota az utóbbi napokban rohamosan romlott. Életfunkcióit csak gépi támogatással lehetett fenntartani - tették hozzá.

Kolozsvári György 1973. december 22-én született Pápán. Katonai szolgálatát 1996-ban kezdte meg. A tatai dandár lövész zászlóaljában, a 3. lövész századnál szolgált, majd az alakulat vezénylő zászlósa lett.
Járt Koszovóban és Bosznia-Hercegovinában. Afganisztánban 2007-ben, a PRT 2. váltásával járt először. Három alkalommal is kitüntették a Békefenntartásért szolgálati jellel. Megkapta a Szolgálati Érdemjel bronz fokozatát, és teljesítményét számos alkalommal pénzjutalommal is elismerték - olvasható a tárca közleményében.

Kolozsvári György zászlós halálával négyre emelkedett a Magyar Honvédség afganisztáni kötelezettségvállalása közben elesett magyar katonák száma.

A zászlós temetéséről később intézkednek.

Korábban - Minisztériumi tájékoztatás

A Honvédelmi Minisztérium közleménye: "Kolozsvári György zászlóst az afganisztáni orvtámadás legsúlyosabb sérültjét a világszínvonalú orvosi ellátás sem menthette meg. A Mazar-e Sharif-i katonai kórházból augusztus 25-én került a folyamatosan öntudatlan állapotban lévő sérült a Honvédkórházba, ahol az intenzív ápolás ellenére is romlottak életfunkciói. A repesz ütötte sebek végzetesnek bizonyultak. A 37 éves hivatásos tiszthelyettes szíve 2010. szeptember 7-én reggel utolsót dobbant.

HENDE CSABA: 13 MILLIÁRDBA KERÜL AZ AFGANISZTÁNI MISSZIÓ BŐVÍTÉSE

Bár az előző kormányfő az új kabinet kontójára ígérte meg az afganisztáni magyar békefenntartó misszió létszámának bővítését, Magyarország teljesíteni fogja a NATO-val szembeni vállalásait és kötelezettségeit - jelentette ki a honvédelmi miniszter a Koszovóból hazaérkezett katonák visszatérése alkalmából tartott ünnepségen hétfőn Szolnokon.

Hende Csaba a szolnoki helikopterbázison rendezett eseményen újságírói kérdésre válaszolva hangsúlyozta: az ígéretben szereplő 200 újabb katona kiküldése mintegy 13 milliárd forintjába kerül Magyarországnak. Ennek fedezetét azonban az előző kormány nem biztosította, így ez a kiadás a jövő évi költségvetést terheli.
Kolozsvári György zászlós augusztus 23-án sebesült meg életveszélyesen, amikor a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoportjának 8. váltásából haza indulók első konvoját orvtámadás érte. Ekkor esett el Pappné Ábrahám Judit, posztumusz hadnagy, a Magyar Honvédség hősi halottja. Két bajtársa pedig nyolc napon túl gyógyuló, súlyos sérüléseket szenvedett.

A közvetlen életveszélyben lévő, öntudatát vesztett zászlóst - a Mazar-e Sharif-i német tábori kórházban látták el, és állapotának stabilizálása után - 2010. augusztus 25-én hoztuk haza Magyarországra. A Honvédkórház intenzív osztályának orvosai a legkorszerűbb terápiás kezelésekkel és eszközökkel, huszonnégy órás folyamatos ügyeletben küzdöttek a kritikus állapotban lévő sérült életéért.

Mindezek ellenére Kolozsvári György állapota az utóbbi napokban rohamosan romlott. Életfunkcióit csak gépi támogatással lehetett fenntartani. Aztán már ez sem segíthetett.

Benkő Tibor altábornagy, a HM Honvéd Vezérkar főnöke, aki a hazahozatal óta folyamatosan látogatta kórházban fekvő katonáját - a halálhírt követően - a részvétnyilvánítás után, azonnal összehívta a Központi Kegyeleti Bizottságot. Ez a testület javasolhatja a honvédelmi miniszternek az elesett katona hőssé nyilvánítását.

Kolozsvári György zászlós kiváló szakemberként, a Magyar Honvédség 25. Klapka György Lövészdandár lövészzászlóaljának egyik alappillére volt. Munkáját az alaposság, a pontosság jellemezte. Személyes példamutatása, fegyelmezett magatartása mintául szolgál a beosztott tiszthelyettesi és legénységi állománynak. Kiváló fizikai képességekkel, nagy gyakorlati tapasztalattal rendelkező, fogékony, nyitott embernek tartják bajtársai. A fizikai - és az idegi megterhelést is kiválóan tűrő tiszthelyettes tanácsaival, megalapozott észrevételeivel, megkerülhetetlen segítője volt mindenkori parancsnokának.

A zászlóalj katonáinak példaképe Kolozsvári György vezénylő zászlós, aki életpályáját hivatásnak tekintette. Nagy hangsúlyt fektetett a fiatal, pályakezdő tiszthelyettesek képzésére, képességeik fejlesztésére, a katonaéletre való nevelésükre. Alárendeltjei mindig bizalommal fordulhattak hozzá. Munkáját megbecsülés övezte.

Rátermettségét külszolgálatban is több alkalommal bizonyította. Járt Koszovóban és Bosznia-Hercegovinában. Augusztus 23-án hajnalban - második hathónapos afganisztáni kiküldetésének teljesítését követően - éppen haza tartott bajtársaival, amikor páncélozott járművüket támadás érte. A repeszek okozta sérülései végzetesnek bizonyultak.

Kolozsvári György 1973. december 22-én született, Pápán. Katonai szolgálatát 1996. 07.20-án őrmesterként kezdte. Három évvel később törzsőrmester, majd főtörzsőrmester. 2007-ben léptették elő zászlóssá. A tatai dandár lövész zászlóaljában, a 3. lövész századnál szolgált, majd az alakulat vezénylő zászlósa lett.

Afganisztánban 2007-ben, a Tartományi Újjáépítési Csoport (PRT) 2. váltásával járt először. Három alkalommal is kitüntették a Békefenntartásért szolgálati jellel. Megkapta a Szolgálati Érdemjel Bronz fokozatát, de teljesítményét számos alkalommal pénzjutalommal is elismerték.

Kolozsvári György zászlós halálával négyre emelkedett a Magyar Honvédség afganisztáni kötelezettségvállalása közben elesett katonáink száma. Kolozsvári György temetéséről később intézkednek."

Olvasóink írták

33 hozzászólás
12
 • 33. Hummer 2010. szeptember 08. 22:19
  „Losba!Erről van szó és pont.”
 • 32. Tavaszanyó 2010. szeptember 08. 11:55
  „Fizesse a 13 milliárdot az aki ezt megígérte! Válság van, nadrgágszíjhúzás stb.. De milliárdok arra vannak, hogy okoskodjunk más országok belügyeiben csak azért, mert amerika imádat van...”
 • 31. Losba 2010. szeptember 08. 02:20
  „Az a Magyar katona aki kimegy külföldre, és túléli, nyer mert jól fog keresni, Magyarország pedig szintén nyer egy harcot látott, harcedzett katonát, aki ne adj isten tudja mit, hogy kell tenni vészhelyzetek esetén.Nem pedig irodakukac tisztek lesznek csak a laktanyákban. ( tisztelet a kivételnek)”
 • 30. Hummer 2010. szeptember 08. 02:16
  „Kolompár béla keményen nyalja az arabok "igazságos" ülepét.Talán vándorolj ki és legálisan verheted az asszonyt.
  Mi nem hódítottunk és nem gyilkoltunk?A kalandozások persze nyugdíjas kirándulás volt ariviérára ahol meg kértük az ott élőket ugyanmá adjanak néhány krajcárt a szegény magyaroknak kapnak érte egy árpádos kitűzőt.!A kárpát medencében is biztos mindenki kitörő örömmel és koszorúval fogadta a magyarokat amikor "hazatértek".honFOGLALÁS érted? Egyik nép sem különb a másiknál”
 • 29. Lone_wolf.. 2010. szeptember 07. 20:28
  „A honfoglalás hazatérés volt, de nem megyek bele egy olyan történelmi vitába, ami eleve a hazugságra épül. A cikk témája sem ez.
  Ismét kitettél magadért haha kolombéla.Azért grat ekkora baromságot nem mindenki enged meg magának.”
 • 28. Dwatson 2010. szeptember 07. 20:27
  „Amikor az oroszok szállták meg Afganisztánt akkor nem voltak ott magyarok,most miért vannak?A pénzért,meg a kivagyiságból,önként,tolakodva hogy kijussanak...”
 • 27. isti-58 2010. szeptember 07. 18:46
  „jo pénzért kiment meghalni,de nem a hazájáért.
  Sajnálom mint embertársamat,de nem tartom hösnek,mivel nem a hazánkat védte mint katona,”
 • 26. kolombela 2010. szeptember 07. 17:19
  „"Az élettel össze nem egyeztethető, súlyos agysérülések..."
  Hát igen, a súlyos agysérülések valóban nem egyeztethetők össze. Ilyen egy hülye megfogalmazást.”
 • 25. SC 2010. szeptember 07. 17:19
  „20. hozzászólás Jandex
  obama csak szeretne ámerikai lenni,soproni gyerek!:-)”
 • 24. kolombela 2010. szeptember 07. 17:13
  „13. hozzászólás Lone_wolf.. 2010.09.07. 12:50
  A honfoglalás hazatérés volt, de nem megyek bele egy olyan történelmi vitába, ami eleve a hazugságra épül. A cikk témája sem ez.”
 • 23. kolombela 2010. szeptember 07. 17:11
  „10. hozzászólás pulci 2010.09.07. 12:08
  Őket nem szolgálati paranccsal küldték ki, hanem önként, a jó fizetés miatt vállalták. Ne keverjük a szezont a fazonnal. Azért a politikai propaganda hazugság nálunk is jól működik, mert sokan megeszik a hülyeséget.”
 • 22. kolombela 2010. szeptember 07. 17:07
  „6. hozzászólás hellboy780917 2010.09.07. 11:06
  A francia légió nem azért alakult meg, hogy Magyarországot védje, hanem azért, hogy az észak afrikai gyarmataikat fenntartsák, az arabok (igazságos) lázadásit leverjék.”
 • 21. kolombela 2010. szeptember 07. 17:00
  „4. hozzászólás tornacipő 2010.09.07. 10:08
  Igazad van, több ezer évet kellett volna írnom!”
 • 20. Jandex 2010. szeptember 07. 16:58
  „19. hozzászólás obama 2010.09.07. 16:37
  Valahol el kell használnotok az elavult "arzenált",hogy lehessen gyártani az újabb fejlesztésűeket!
  Nem számít hány ember hal bele,a háború mindig jó üzlet volt és lesz. :(”
 • 19. obama 2010. szeptember 07. 16:37
  „kedves orfeusz tokéletesen egyetértek veled én is ellenzem az afganiszt?ni szerep v?llalast de nefeledjuk
  volt szavazas arrol csatlakozzunk a natohoz vagy nem. nem volt kotelezo ugy mint az eu csatlakozas se. de ha veletlen minket t?madn?nak meg. akkor nekunk is jol jonne a segitség.en nagyon sajn?lom a katon?t es részvétem a csal?dnak. de tutta szegény hogy egy ijen kuldetes mijen orj?si kock?zatokkal j?r. hozz? teszem egy hamar nem lessz vege ennek a h?borunak a t?libok biztos hogy nem engednek.”
 • 18. akela4 2010. szeptember 07. 15:19
  „Sajnos a halála értelmetlen és semmi haszna belőle!
  Nem is kellett volna meghalni egyetlennek sem magyarként idegen öldön idegen érdekekért!
  Már egy párszor mégis megtörtént és amíg ilyen vezetőink lesznek, meg is og, mert a multban sem voltak különbek!
  Megerősített bunkerjaikból hajtották vágóhídra a ketonákat.
  Ez a " kötelességnek " titulált valami pedig csak a kedélyeket borzolja!
  Ugyan kinek a kötelessége kérdem én?!!!!
  Amikor a nyakunkra ültették az oroszokat, kinek tetszett a helyzet?
  Most meg a katonáinkat hozták olyan helyzetbe és megálljt kéne már egyszer és mindenkorra parancsolni, hogy értelmetlen és igazságtalan eladatra kényszeríthessenek kiszolgáltatott embereket!
  Ha becsületesen meg tudna élní, esze ágában sem lenne senkinek kockáztatni!”
 • 17. Lone_wolf.. 2010. szeptember 07. 14:18
  „annobon!Igen így van. Viszont nem nevezném zsoldosnak a kinti katonákat mert az állami hadsereg színeiben az államunkat képviselve vesznek részt az ország által delegált küldetésen.Természetesen pénzért mert mindenki pénzért dolgozik.Ilyen alapon zsoldos a pincér,a kőműves stb. Ők nem légiósok vagy a blackwater vagy a horvát nemzetközi brigád.Ne értsd félre nem leosztalak.Hasonló a vélemnyünk.”
 • 16. FW190 2010. szeptember 07. 13:07
  „Nyugodj békében... Ehhez nehéz mást hozzátenni.”
 • 15. CsakZsófi 2010. szeptember 07. 13:04
  „Nyugodjék békében....”
 • 14. annobon 2010. szeptember 07. 13:00
  „"szövetség részének lenni (nato) azzal is jár hogy az embertől kérhetnek dolgokat azért amiért ő is kérhet a szövetség többi tagjától"
  T.Lone_wolf! Te ugyanazt ragozod, amit én is, nincs ebben semmi képzavar! Ha nem lennénk NATO-tagok, akkor ha fel is kérnének "kötelezettségvállalásra" minket, nyugodt lelkiismerettel mondhatnánk nemet. De úgy, hogy egy katonai szövetség tagjai vagyunk, mondhatunk nemet (ahogy írtad is), de nem ajánlatos! Kissé sarkítva, de zártak már ki országokat különböző szervezetekből, mert túl sokat mondtak nemet. Röviden: a nép megszavazta a NATO-tagságot, azt meg is kaptuk és ennek fejében úgy ugrálunk, ahogyan Brüsszelben fütyülnek. De ezzel nincs is különösebben baj, de akkor ne csodálkozzunk azon sem, ha polgárháborús övezetben a katonáinkra lőnek. Az emberveszteség mindig sajnálatos és részemről is részvét a családoknak, de bár az Országgyűlés megszavazta az afgán részvételt, a misszióban részt vevők számára ez ÖNKÉNTES dolog. Vagyis benne van a pakliban egy esetleges életvesztés. Mindez persze jó pénzt hozhat a konyhára, ha persze az önkéntes túléli a bevetést. De ez már másik történet, mondhatjuk úgy is, hogy zsoldostéma.”
33 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rekorder gyorshajtó 220 felett az autópályán

228 kilométer/órás sebeséggel száguldott egy Mercedes M5-ös autópályán 130 helyett. Tovább olvasom