Kisalföld logö

2017. 06. 24. szombat - Iván 18°C | 33°C Még több cikk.

Ágyban, párnák közt...

Miután megvásároltuk az ágyat, a figyelem az ágynemű kiválasztására eshet - csupán ezután lesz teljes a hálószoba arculata. Az esztétikum emellett más fontos szempontok is vannak a kiválasztásnál.  

Ha nem kívánják bonyolítani az életüket, egy egyszerű gondolattól vezérelve sétáljanak el a boltba: nem éppen a szép, hanem elsősorban a praktikus és kellemes tapintású ágynemű a fontos.

A legfőbb kritérium, amit figyelembe kell venniük: az ágynemű anyaga.

Legyen tartós és könnyen mosható. Bizonyosodjanak meg erről, hiszen mosógépben kell majd mosni. A pamut lepedő könnyű, hűvös álmot biztosít. Válasszák az erszényükhöz mért legjobb anyagot: amelyik vastagabb szálú, annak a szövete jóval többet tart. A perkál szál és az egyiptomi gyapot (egész egyszerűen a szatén) rendszerint a legjobbnak számít. A szatén párnahuzat ideális a nők számára: a frizura megőrzésére a legkiválóbb. A pamut és műszálas keverék szerfelett praktikus választás. Olcsó, kopásbíró anyag, jól mosható és gyorsan szárad. Ha nem szeretik vasalni az ágyneműt, válasszanak félig pamutot, a „vasalás nélkül" szimbólummal jelöltet. Ez a szövet nem gyűrődik. A flanel vagy a bordázott pamut kimondottan meleg, puha és kellemes, különösen télen, noha van egy kellemetlen tulajdonsága is: idővel „bolyhossá" válik (a felületén apró gömböcskék jelennek meg). A pamut zsörszé hasonlít a futballmezek anyagához:
könnyű és kényelmes. Ha azonban nem vásárolnak kiváló minőségű anyagot, néhány mosás után a festés kezd kifakulni. A jó minőségű len anyag gyakorta nagyon drága, ellenben pompásan néz ki, hosszú évekig kitart és az idő múlása sem látszik meg rajta. Télen melegít, nyáron kellemesen hűti a testet. Mosás után a lent kis ideig keményíteni kell. De ne legyenek túl buzgók.

Milyen gyakran cseréljünk ágyneműt?

Ez nem csupán higiéniai, de egészségügyi kérdés is. Ha egy héten egyszer húzzuk át az ágyneműt, akkor mosásához a sokkal kímélőbb módszer javasolt, nem szükséges kifőzni. Így a lepedők és a párnahuzatok tovább szolgálnak. Ha az ágyneműt beteg használta, vagy különösen meleg az időjárás, cseréljük gyakrabban. A mosáshoz optimális hőmérséklet a 60 Celsius fok: ez elegendő a baktériumok megsemmisítéséhez. Az ágyneműt a legjobb friss levegőn szárítani, ugyanakkor a forró napsütés fehéríti és fertőtleníti a szövetet. Ha nincs teraszuk, szerezzenek be megfelelően nagy összecsukható szárítót.

Vasalni a legtöbbünk számára igazi rabszolgamunka.

De nem szükséges gyötörnünk magunkat. Először is gyűrtelenített szövetű komplettet kell vásárolni. Vagy még egyszerűbb módszer: simítsák jól ki a megmosott lepedőt, hajtsák négybe, és ily módon akasszák a kötélre. Ha szárítón száradnak, még nedvesen vegyék le és fogják össze őket egy rakásba. Saját magukat simítják így ki. Ne tegyék az ágyneműt a szekrénybe, amíg teljesen meg nem száradt, mert kellemetlen szagot kaphat. Ha nem szeretik a vasalatlan ágyneműt, akkor a legjobb még azelőtt megvasalni őket, mielőtt teljesen meg nem száradnak. A vízpermetezőt tartsák kéz előtt. Lehet vásárolni speciális aeroszolt, amelyik be is nedvesíti, keményíti is és illatosítja is az ágyneműt. A szekrényben a rakás alján levő lepedőket ritkábban használjuk, ezért megsárgulnak és beporosodnak.
Vegyék figyelembe ezt is.

Hány rend ágyneműre van szükség?

Elegendő két teljes szett minden hálószobában: az egyiket használjuk, a másikat mossuk. Kötelező módon tartsanak egy tartalék szettet a váratlan helyzetek vagy a vendégek számára. Ha a lehetőségeik megengedik, a szezonnak megfelelően lehet váltogatni az ágyneműt: nyáron vékonyabbat és hűvösebbet, télen puhábbat és vastagabbat (mellesleg létezik már vékony gyapjúfonálból készült ágynemű). Azonban ne vigyék túlzásba, hiszen ezek a lepedők, paplanhuzatok és párnahuzatok össze fognak gyűlni a szekrényben, sok hasznos helyet elfoglalva.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szerzőt nem a bosszú vezette

A közelmúltban jelent meg és botrányt kavart Malota László A gyalázatosok szentélye című könyve. A… Tovább olvasom