Kisalföld logö

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 18°C Még több cikk.

Agrárregisztráció alulnézetből

A falugazdászok irodáiban hétfőn megyeszerte elkezdődött az uniós csatlakozás miatt szükséges ügyfél-regisztráció intézése.
A földművelésügyi hivatalok szakemberei jól haladnak a feladattal, mert a gazdák többsége tudja: saját érdeke az űrlapok kitöltése. A földalapú támogatásokhoz szükséges regisztrációs szám miatti igénylő űrlapok kitöltését Pintér András falugazdász szokásos ügyfélfogadási idejét meghosszabbítva intézi. Munkatársaival együtt értesíti a termelőket telefonon, levélben vagy személyesen és a sajtón keresztül. Így a hozzá tartozó gazdáknak már mintegy 20 százaléka megjelent nála. A győrszentiváni gazdálkodók ügyeit ma bonyolítja számukra kedvező helyszínen.

Érdeklődő termelők

Minden érintettnek a lakhelye szerint illetékes falugazdászt kell felkeresnie. A tapasztalatok szerint a falvakban egyszerűbb a tájékoztatás, szájról szájra hamar elterjed a hír a gazdák közt. Sokan viszont annak ellenére, hogy a földjük vidéken van, városban élnek. Náluk némileg nehezebb a helyzet, nekik érdemes a sajtót is figyelniük. A falugazdászok értesítésüket több módon is megpróbálják, mert az idő sürget, az agrárregisztráció első lépésével a jövő hét végéig el kell készülni.

Szerencsére a gazdák többsége maga érdeklődik, mert tudja, hogy regisztráció hiányában kizárja magát a támogatási lehetőségekből. Pintér András asztalán betűrend szerinti sorrendbe rakva várakoznak a nyomtatványok, amelyeken a gazdálkodók néhány adata már szerepel. A háromoldalas űrlap kitöltése átlagosan 10–15 percig tart, szükséges hozzá a falugazdász és az írásos útmutató segítsége. Téveszteni nem szabad, mert az űrlapok vonalkóddal ellátottak, pótlásuk körülményes.

Támogatást remélők

Uborkások, gombások, málnások és egyebekkel foglalkozók keresték már fel a falugazdászokat. Gyalog László szüleivel szántóföldi növényeket termeszt. Első pillantásra bonyolultnak tűnt számára az űrlap, de a falugazdász segítségével hamar kitöltötte, tudta, hogy ez kell a remélt támogatáshoz. Nagy Andrea viszont a sajtóból értesült arról, hogy az őstermelőknek most érdemes a földművelésügyi hivatal falugazdászközpontjait felkeresniük.

Családja erdőtelepítéssel foglalkozik, mindannyian megértették, saját érdekük, hogy a regisztrációs számot megkapják.
(Azok a termelők, akik még nem keresték fel falugazdászukat, mielőbb tegyék meg és vigyék magukkal személyi, őstermelői, vállalkozói igazolványukat, adóazonosító és számlaszámukat, a társaságok cégkivonatukat. Érdeklődhetnek a 96/514-779-es számon.)

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felemás adócsökkentés 2004-re

A személyi jövedelemadó csökken, ez azonban nem jelenti azt, hogy mindenki több pénzt kap kézhez… Tovább olvasom