Kisalföld logö

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 11°C | 19°C Még több cikk.

Aggasztó rakétakísérletek Észak-Koreában

A dél-koreai hírszerzés úgy tudja, Észak-Korea tíz, különböző típusú rakétával hajtott végre kísérleteket szerdán. Az amerikai védelmi minisztérium és a Fehér Ház eddig hat észak-koreai rakéta kilövését erősítette meg. Az NHK japán tv szerint egy észak-koreai külügyi illetékes megerősítette a szerdai rakétakísérletek hírét.
Dél-koreai hírszerzési vezetők azt közölték, hogy Észak-Korea Scud típusú rövid hatótávolságú és Rodong típusú közép hatótávolságú rakétákat, valamint egy hosszú hatótávolságú Taepodong-2-t tesztelt. Feltehetően valamennyi rakéta a Koreai-félsziget és Japán között húzódó japán-tengerbe csapódott be. Dél-Korea elítélte a rakétakísérleteket, és felszólította Phenjant, hagyjon fel a provokatív tettekkel és térjen vissza az atomfegyverprogramjáról folyó hatoldalú tárgyalásokhoz.

Közben Aszo Taro japán külügyminiszter bejelentette, hogy Tokió nagyon nagy valószínűséggel gazdasági szankciókkal sújtja Észak-Koreát, és kéri az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását. A testület szerdán reggel zárt ülésen vitatja meg az észak-koreai rakétakísérletek ügyét.

Az Észak-Amerika légterét ellenőrző és biztonságáért felelős Észak-amerikai Egyesített Légvédelmi Parancsnokság (NORAD) egyik szóvivője időközben pontosította azt a hírt, hogy emelték a riadókészültség szintjét. Elmondta, hogy a Cheyenne hegységben lévő légitámaszponton - ahol a NORAD és az amerikai erők északi parancsnoksága működik - két hete emelték a közepes fenyegetettséget jelző szintnél valamivel magasabb Bravo-Plus fokozatra a biztonsági készültséget. Ez nem befolyásolja a NORAD és a parancsnokság műveleteit.

Beismerték?

Az NHK japán tv szerint egy észak-koreai külügyi illetékes megerősítette a szerdai rakétakísérletek hírét.

A jelentés nem nevezte meg a japán újságíróknak nyilatkozó illetékest, és további részletekkel sem szolgált. Ez lenne az első beismerés Phenjan részéről a rakétakísérletekről.

Oroszország nehezményezi a szerdai észak-koreai rakétakísérleteket. Az ilyen cselekmények jócskán súlyosbítják az (észak-)koreai nukleáris program körüli helyzetet - közölte az orosz külügyminisztérium szóvivője szerdán az Interfax hírügynökséggel.

A rakétaindítások nyilvánvalóan nem használnak a térségbeli bizalom erősítésének - mutatott rá Mihail Kaminyin, jelezve, hogy Oroszország aktívan részt vesz az ENSZ Biztonsági Tanácsának sebtében összehívott szerdai ülésén.

Az Interfax első híradása szerint Kaminyin provokációnak minősítette a kísérleteket, de ez a hírügynökség javított változatában már nem szerepelt. Az orosz alsóház külügyi bizottsági elnöke katonai erődemonstráció kísérletéről beszélt Phenjan részéről. Kosztantyin Koszacsov jelezte, hogy két rakéta az orosz távol-keleti Nahodka kikötője közelében esett a Japán-tengerbe, bár megjegyezte: egyelőre nem világos, hogy ez a kísérletek balsikerének tudható-e be, vagy pedig az észak-koreai tervekkel összhangban történt.

Még az sem világos, milyen részletességgel értesítette Észak-Korea az illetékes orosz szolgálatokat - mondta Koszacsov, rámutatva, hogy ez kötelessége az egymással határos államoknak.

Phenjan hivatalos csatornákon nem értesítette Moszkvát rakétakísérleti szándékáról - mondta egy orosz katonai-diplomáciai személyiség az Interfaxnak, de hozzáfűzte: Észak-Korea nem írt alá erre vonatkozó kétoldalú vagy tágabb nemzetközi szerződést. Japán szakértők szerint az észak-koreai rakéták a kétszáz mérföldes orosz gazdasági övezeten belül csapódtak a Japán-tengerbe, egyikük alig néhány tucat kilométernyire Nahodkától.

hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lehet a gyógyvizek városa Kapuvár?

Tovább olvasom