Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Aggasztó mutatók

Megyénkben minden negyedik ember halálát daganatos betegség okozza. Ennek elsődleges okai a légcső, hörgő és tüdő, a vastagbél, végbél és nyelőcső, gyomor rosszindulatú megbetegedései. Az egyes daganatféleségek ha-

láloki jelentősége sem egységes, életkoronként, nemenként és területenként jelentős különbségeket mutat. Ezért szükséges kiemelni férfiak esetében még az ajak-, szájüreg-, garat-, illetve prosztata-, nők esetében pedig az emlő- és méhnyakrák-halálozást. A férfiak halandóságának közel felét a keringési rendszer betegségei idézik elő, 29 százalékuk daganatos betegségben hunyt el. A nőknél az utóbbiak aránya 7 százalékkal alacsonyabb.

– Az ÁNTSZ megyei intézetének felmérései szerint a 90-es évek elejéhez képest csökkent a térségben az elhalálozások száma, a mosonmagyaróvári kistérségben a százezer lakosra vetített arányszám szerint 1500-ról 1400-ra – tájékoztatta a Kisalföldet dr. Kiss Imre mosonmagyar-

óvári városi tiszti főorvos.
A férfiak daganatos elhalálozásának egyharmadát a légcső, hörgő, tüdő rosszindulatú megbetegedései, 14 százalékát a vastagbél, végbél daganatai okozzák, a nők esetében az emlő és vastagbél, végbél rosszindulatú megbetegedései következtében veszítik életüket a legtöbben.
A megye kistérségei között Mosonmagyaróvár és körzete kedvezőtlen helyet foglal el, Pannonhalma után itt a legmagasabb az elhalálozás. A szakellátás adott, a környezeti tényezők sem másabbak, mint a többi kistérségben, az egyetlen magyarázat erre a városi tiszti főorvos szerint, hogy a Lajta-parti város lakói és a környékbeliek nem figyelnek eléggé magukra, egészségükre, és esetleg csak akkor fordulnak orvoshoz, amikor már aligha, vagy csak drasztikus beavatkozással lehet segíteni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pályázati keret kistelepüléseknek

Száznyolcvanmillió eurós keretre pályázhatnak azon kistelepülések, amelyeknek egészségügyi… Tovább olvasom