Kisalföld logö

2018. 07. 17. kedd - Endre, Elek 18°C | 28°C Még több cikk.

Aggályos rendőri intézkedések

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint komoly alkotmányos aggályokat vet fel az a gyakorlat, hogy egyes állami vagy önkormányzati rendezvényeket nem a rendőrség, hanem őrző-védő magánvállalkozások biztosítanak - áll Szabó Máté vasárnapi közleményében.

Az ombudsman az idei március 15-i események vizsgálatakor több olyan visszásságot is feltárt, amelyek közül néhányra már egy évvel ezelőtt is felhívta a figyelmet.

Szabó Máté ismét rámutatott: fogalmilag kizárt, hogy az állam vagy önkormányzat nevében a gyülekezési jog hatálya alá tartozó rendezvényt lehessen szervezni. Ez pedig azt jelenti, hogy azokon nem követhető el "az egyesülési, a gyülekezési szabadság, valamint a választási gyűlésen való részvétel jogának megsértése" szabálysértés - áll a Független Hírügynökséghez eljuttatott dokumentumban.

Az ombudsman szerint március 15-én a budapesti Kossuth téren lett volna lehetőség arra, hogy a különböző véleményt megfogalmazó embereket egymástól megfelelő távolságban helyezzék el, így biztosítva véleménynyilvánítási szabadságuk érvényesülését. Szabó Máté ugyanakkor rámutatott: a rendőrség több esetben is a törvényben nem ismert okra hivatkozva tiltott meg gyülekezési törvény hatálya alá tartozó rendezvényeket. A rendőrség mérlegelési jogkörében döntött a Kossuth téren bekiabálók előállításáról. A személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedésnek azonban mindenkor meg kell felelnie a szükségesség és arányosság követelményének.

Az országgyűlési biztos szerint viszont az előállítás szükségességével kapcsolatban kétséget ébreszt, hogy a videofelvételek alapján az intézkedő rendőrök sem voltak tisztában azzal, hogy a kialakult vita résztvevői közül kit kellett kiemelni. Mérlegelni kellett volna, hogy valóban az elfogás és az előállítás-e a megfelelő eszköz. A vizsgált esetben az intézkedés nem felelt meg az arányosság követelményének, az előállítást pedig inkább egyfajta megelőlegezett büntetésként alkalmazták - írja az ombudsman.

A biztos munkatársai az elmúlt egy évben sok előállítást megvizsgáltak, de az előállítottak korábban egyetlen esetben sem számoltak be arról, hogy meztelenre vetkőztették volna őket. Az ombudsman álláspontja szerint egyszerűen megállapítható lett volna, hogy ebben az esetben nem a fogvatartottak befogadására vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.

Szabó Máté a strasbourgi joggyakorlatra is hivatkozva megállapította, hogy a rendőrség eljárása - az előállítottak levetkőztetése miatt - szemben állt az embertelen és megalázó bánásmód tilalmával. Az előállítottak nyilatkozatai ráadásul nem rekonstruálhatók, ezért a biztos nem tisztázhatta megnyugtatóan, hogy minden esetben érvényesült-e az érintettek védelemhez való joga.

Szabó Máté szerint komoly alkotmányos aggályokat vet fel az a gyakorlat, hogy egyes állami vagy önkormányzati rendezvények biztosítását a rendőrség helyett személy- és vagyonvédelmi tevékenységet folytató, őrző-védő magánvállalkozásokra bízzák. Ezek ugyanis csak a szerződéses kötelezettségeiket teljesítik, és velük kapcsolatban nem érvényesíthetők a rendőri intézkedések megítélésére vonatkozó alapelvek.

Olvasóink írták

  • 3. girzelda 2009. május 25. 17:37
    „Kedves "Reális" kár hogy nem ismered személyesen és nem volt megoldásra váró ombudsman szintű ügyed. Mert ha ismernéd, akkor velem értenél egyet. Szerintem mindig is a hatalmon lévő politika diktál az igazságszolgáltatás "szolgáinak"!”
  • 2. Reális 2009. május 25. 16:22
    „Az ombudsmann kimondja az igazat,a baloldali csürhe egyből támadja!Sok mindent nem szeretnek ezek a balos böszmék,de legfőképp az igazságot nem!”
  • 1. girzelda 2009. május 24. 20:39
    „Ni csak ki beszél! A rendőr oda megy ahova a parancsa szól! Talán az állami és az önkormányzati "megrendelők" közt kellene dr, Szabó Máténak kutakodni a haverság rokonság és egyéb üzleteik miatt. Igaz ahhoz bátorság is kellene melynek híján van az, aki nem meri a valóságot sem közzétenni sem kivizsgálni, noha tisztában van a jogtiprással és a büncselkmények sorozatával.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A MOL nem nyeli le az ÁFÁ-t - 300 forint lehet a benzin

A Mol Nyrt.-nek a júliusi áfa- és jövedékiadó-emelést maradéktalanul érvényesítenie kell az áraiban,… Tovább olvasom