Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Afganisztánba érkezett Szekeres Imre honvédelmi miniszter

Szekeres Imre honvédelmi miniszter és Havril András vezérezredes, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke megérkezett szerdán Afganisztánba, hogy tájékozódjon a Magyarország által fenntartandó tartományi újjáépítési csoport (PRT) munkájának előkészítéséről.
A miniszter és kísérete több mint száz holland katonával együtt a holland légierő katonai utasszállító gépével utazott Kabulba. A csaknem nyolcórás repülőút az Egyesült Arab Emírségeken keresztül vezetett.

A magyar delegációt szerdán kora reggel a kabuli repülőtéren magyar fegyveres katonák fogadták. Mindenkire golyóálló mellényt és sisakot adtak. A "csapatot" a repülőtérről a közép-ázsiai országban tevékenykedő nemzetközi biztonsági erő (ISAF) főhadiszállásra vitték, ahol annak tagjai a nap folyamán találkoznak Rahim Vardak afgán védelmi miniszterrel.

A mintegy 3 kilométeres távolságot katonai terepjárókkal és kisbuszokkal tették meg a főváros már kora reggel rendkívül zsúfolt főutcáján. Az újságírókat kísérő katonák elmondása szerint az országban nincsenek hagyományos értelemben vett közlekedési szabályok, mindenki ott halad az úton, ahol előbbre tud jutni, például a magyar konvoj is több száz métert tett meg az út bal oldalán.

Szekeres Imrét elkísérte útjára az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának öt tagja, valamint újságírók is. A miniszternek ez az első olyan külföldi utazása, amelyen magyar missziót látogat meg. Szekeres kétnapos afganisztáni programja során a tervek szerint Kabulban találkozik a NATO műveleti parancsnokaival, Kunduzban pedig Hamid Karzai afgán államfővel.

Ezeknek a megbeszéléseknek az a célja, hogy felmérje a biztonsági helyzetet és tájékozódjon a teendőkről. A politikus a holland honvédelmi miniszterrel közösen látogatja majd meg a Baglán tartomány fővárosában, Puli-Humriban található katonai bázist, amelyet a magyar katonák vesznek át a hollandoktól.

Itt aláírják majd azt a magyar-holland szándéknyilatkozatot, amely a PRT feladatainak október 1-jei átadás-átvételéről szól. A kormány június végén döntött arról, hogy Magyarország Hollandiától két évre átveszi a bagláni tartományi újjáépítési csoport működtetését. A PRT-vel kapcsolatos tényleges tevékenység jövő áprilisban indul a szükséges felkészülés és előkészületek után.

Szekeres Imre múlt vasárnapi nyilatkozatában hangsúlyozta: látogatása során tájékozódni szeretne a magyar katonák elhelyezésének körülményeiről. Mint mondta, a magyar katonák külföldi szerepvállalása a terrorizmus és a kábítószer terjesztésének megállítása okán ez magyar nemzeti érdek is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 09.12.

Tovább olvasom