Kisalföld logö

2018. 07. 19. csütörtök - Emília 18°C | 28°C Még több cikk.

Afganisztán visszakapta az internet domént: a .af újra él

Afganisztánban hivatalosan is újra elindították a .af afgán internet domént - jelentette az AP. A több évtizedes háború sújtotta országban 1997-től él a doménnév, ám a szélsőséges iszlám hatalom betiltott minden internetes tevékenységet.
Az afgán domén elindítását az újonnan megalakult afgán komminikációs minisztéruim és az ENSZ jelentette be. A tálib rezsim által üldözött internethez és e-mail felhasználásokhoz immár mindenki szabadon hozzáférhet, az ENSZ fejlesztési szakértői szerint azonban még évtizedek fognak eltelni, amíg az afgánok körében elterjedt lesz az internet. Afganisztánban alapjaiban hiányoznak az infrastrukturális elemek, a telefon és a számítógépek a mindennapi életből.
Az af domént először 1997-ben regisztrálták, maikor egy Abdul Razeeq nevű magánszemély tette meg a bátor lépést. A domén eredeti gazdáját nem tudták előkeríteni, bár alapfunkciókat a hiányában is ellátott a domén. Mostantól az afgán minisztérium kapta meg a törvényes felhasználói jogokat.
A hír hatására Kabulban megindultak az első internet kávézók is, ám egyelőre az egyszerű emberek nem tudják a luxust megengedni maguknak, hiszen az afgán átlagbér havi 1 dollár alatt van.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiállítás a DNS történetéről a Millenáris parkban

A DNS-láncolat felfedezésének 50. évfordulója alkalmából tudományos tárlat nyílik március 27-én a… Tovább olvasom