Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 8°C Még több cikk.

Áfacsalás és márkák

Márkavédelemről, áfacsalásról és a regisztrációs adóval kapcsolatos visszásságokról beszélt Kovács László, az unió vám- és adóügyi biztosa a soproni vámszakmai napokon. Elhangzott, a terrorizmus és a hamis termékek elleni védelem fontos feladat.
A Sopronban rendezett vámszakmai napok vendége volt Kovács László exkülügyminiszter, az unió vám- és adóügyi biztosa, aki főként a márkavédelemről és a termékhamisítási tendenciákról beszélt előadásában. – A nemzetközi kereskedelem robbanásszerű fejlődése miatt az unió versenyképessége függ az alapos, hatékony, mégis gyors vámvizsgálattól – fogalmazott Kovács László. – A nagy vetélytárs továbbra is az Egyesült Államok és Japán, de hatalmas ütemben zárkózik fel Kína is. A vámellenőrzések legfőbb célja a hamisított termékek kiszűrése. Jelen pillanatban a hamisított gyógyszerek és élelmiszerek jelentik a legfőbb problémát, de már a hamisított repülőgép-hajtómű- vagy épp Mercedes-alkatrészek sem számítanak ritkaságnak.
Egy kilogramm hamis DVD-lemez nagyobb hasznot hoz a forgalmazójának, mint hasonló súlyú marihuána, a kockázat azonban jóval csekélyebb.
Kovács László arra is kitért, a fegyverek és robbanószerek kiszűrésében a vámellenőrzésnek komoly a szerepe. Ezért tengeri konténerbiztonsági megállapodás köttetett az unió és az USA között, mely a berakodott konténerek közös átvizsgálását foglalja magában. Kínával pedig tavaly tavasszal vám-együttműködési megállapodást írtak alá, így már az ázsiai ország saját maga is ellenőrzi az exportját és magas büntetést vethet ki akár azokra az ingatlantulajdonosokra is, akik telkén, házában be nem jelentett termelés folyik.
– A 2010 után teljes körűvé váló elektronikus vámrendszerrel évi 2,5 milliárd eurót takarít meg az unió – folytatta a biztos, majd azt is elmondta, adócsalásból jelenleg évi 250 milliárdos kár keletkezik. – Ennek visszaszorításáért bizottsági irányelveket fogalmaztunk meg, jelenleg politikai és szakmai vita tárgyát képezi az áfacsalás elleni küzdelem. Másik kiemelt feladat a gépjármű-regisztrációs adó szerkezetének egységesítése. A téma rendkívül absztrakt, ha ugyanis egymás után két uniós országban helyeznek üzembe egy autót, a tulajdonossal mindkét állam megfizetteti ezt az adót, a kettős adóztatás pedig ellentétes az unió irányelveivel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rózsává vált kötényében a kenyér

Hétszázhetvenöt éve, 1231. november 17-én halt meg Árpád-házi Szent Erzsébet (Türingiai Szent… Tovább olvasom