Kisalföld logö

2018. 07. 20. péntek - Illés 17°C | 28°C Még több cikk.

Adótörvények magyarázatokkal

Sokan meglepődnek ezekben a hetekben azon, hogy rég eladott autójuk után szólítják fel őket súlyadófizetésre – derült ki a keddi győri tanácskozáson.

Az év elején számos adótörvény változott, s a bonyolult jogszabályok nehezen értelmezhetők az önkormányzatok adóügyi szakembereinek. A megyei közigazgatási hivatal ezért rendezett konzultációt az érintettek számára kedden Győrben a megyeházán.

Dr. Kadler Éva, a hivatal hatósági főosztályvezetője a Kisalföld kérdésére elmondta, hogy a legtöbb gondot a gépjárműadóról szóló törvény változása okozza. Magyarázatképpen kifejtette: sok autóvásárló elmulasztotta bejelenteni a vétel tényét (a törvény szerint ezt 15 napon belül kell megtenni), s miután a kivetés alapja a nyilvántartás, most az kapott fizetési felszólítást, aki eladta ugyan kocsiját, de még mindig a nevén szerepel.

Az ilyen esetekben az eladó is hibás, hiszen 1992 óta neki is 15 napos bejelentési kötelezettsége van. Ennél is bonyolultabbak azok az esetek, amikor a kocsi külföldre került, az adásvételi szerződés pedig azóta eltűnt. A főosztályvezető kijelentette: nem lehet, hogy valaki élete végéig adózzon egy más birtokában lévő autó után, ezért az okmányirodákkal és az önkormányzati adóhatóságokkal közösen megoldást keresnek a problémára.

A helyi adóról szóló törvény is módosult idén, a legjelentősebb változások az iparűzési adót érintették. Dr. Kadler Éva példaként említette: a nyomvonalas létesítmények esetében korábban az a település kapta az adót, ahol a cég bejegyzett székhelye vagy telephelye volt. Az új szabályozás szerint az a helység is kap pénzt, ahol a vállalkozásnak legalább egy olyan létesítménye van, ami állandó munkaerőt kíván. Ezzel többnyire a községek jártak jól, a nagyobb városok pedig rosszul.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ránk vár a világ!

Egzotikus utazásra csábító és hazai barangolásra invitáló ajánlatok. Az ötödik alkalommal… Tovább olvasom