Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 18°C | 27°C Még több cikk.

Adómentes házi pálinkafőzés: ellentétes az uniós joggal

Nem összeegyeztethető az uniós joggal, hogy Magyarország lehetővé tette, hogy évente legfeljebb 50 liter gyümölcspárlatot saját felhasználásra jövedékiadó-mentesen lehessen főzni, főzetni - mondta ki csütörtöki ítéletében az Európai Unió bírósága.
    • 2010 óta 50 litert főzhetett mindenki saját felhasználásra, jövedéki adó nélkül
    • Az EU előírása szerint 5,5 eurónyi jövedéki adót kell kivetni 1 liternyi tiszta alkoholnyi párlatra
    • 80-100 milliárdnyi adóbevételtől eshetett el 2010 óta az állam
    • Becslések szerint a házi főzetek 80-90 százaléka a feketepiacra kerül
    • A Nemzetgazdasági Minisztérium tárgyalni fog, hogy a pálinkafőzés hagyományai "az Európai Unió engedte kereteken belül" tovább élhessenek Magyarországon

Az Európai Bizottság arra hivatkozva indított kötelezettségszegési eljárást, hogy az uniós jog a pálinka esetében az általános jövedékiadó-kulcs mellett legfeljebb egy másik adókulcs alkalmazását teszi lehetővé, és az nem lehet kisebb, mint az általános adókulcs fele. A bírák pedig úgy ítélték meg, hogy az ügyben a bizottságnak van igaza.

Illusztráció: Segesvári Csaba
Illusztráció: Segesvári Csaba

Orbán Viktor még 2010-ben jelentette be a házi pálinkafőzés liberalizációját az első, 29 pontos gazdasági akcióterv keretében. Már akkor felmerült, hogy az intézkedés sérti az uniós jogot, döntés azonban csak most született.
Az ítéletről készített sajtóközlemény ismerteti, hogy az uniós jog szerint a pálinka esetében a tiszta alkohol hektoliterére minimum 550 euró (mintegy 168 ezer forint) jövedéki adót kell kivetni, és azokra a párlatokra adható adókedvezmény, amelyet a gyümölcstermesztők a saját gyümölcsükből saját fogyasztásra szeszfőzdében főzetnek, és ez nem lehet több háztartásonként 50 liternél, tiszta szeszben mérve.

Ezzel szemben Magyarország a gyümölcstermesztő által főzdében főzetett, saját fogyasztásra szánt pálinkára legfeljebb 50 literig 0 forintos jövedéki adót vetett ki, amit a bíróság gyakorlati értelemben adómentességként értelmezett, az ugyanilyen célra otthon főzött pálinka esetében pedig konkrétan kimondta annak adómentességét.

Ítéletében a bíróság arra a következtetésre jut, hogy Magyarország a kérdéses párlatfőzésre és pálinkafőzetésre az uniós jog által meg nem engedett, túl nagy adókedvezményt adott. A vonatkozó irányelv tételesen meghatározza, milyen esetekben adható adómentesség, és ez alapján nem jogszerű, hogy Magyarország a házi, saját célú pálinkafőzést maximum 50 literig jövedékiadó-mentessé tegye - közölték.

"A bíróság megállapítja tehát, hogy Magyarország nem teljesítette az alkoholtartalmú italok jövedéki adójára vonatkozó uniós jogszabályokból eredő kötelezettségeit" - fogalmaz a luxembourgi uniós bíróság közleménye.

A kormány elkötelezett a házi pálinkafőzés megtartása mellett és azt szeretné,  ha a magyar kulturális örökség részét képező hagyomány tovább élne  Magyarországon - reagált a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön az Európai Unió bíróságának ítéletére.   

Az NGM kiemelte: a döntést követően a kormány megkezdi a  tárgyalásokat az Európai Bizottsággal és mindent elkövet azért, hogy  a pálinkafőzés hagyományai "az Európai Unió engedte kereteken belül"  tovább élhessenek Magyarországon.

Az Agrárszektor.hu korábban arról írt, hogy minden eddigi rekordot megdöntő, elképesztő mennyiségű pálinka kerülhet feketén a piacra az elmúlt évben lepárolt óriási készletből.

Az otthon készített vagy bérfőzetett adómentes párlatokból akár 20 millió liter is illegálisan cserélhet gazdát, miközben a szeszipari cégek korábbi piacaik csaknem felét elvesztették. Szerintük az sem kizárt, hogy most már a házi adómentes főzetek 80-90 százaléka is a feketepiacra kerül.

Noha egyes becslések szerint a fekete pálinkaeladások miatt a költségvetés 80-100 milliárd forinttól eshetett el a szabad otthoni pálinkafőzés 2010-es bevezetése óta, pontos számok nem ismertek, a pálinka jövedéki adóját ugyanis nem regisztrálják külön, az úgynevezett egyéb termékek számlájának egyenlege pedig – ahová minden alkohol jövedéki adója megy, drámaian nem változott.

2010-ben 82 961,16 millió forint, 2011-ben 86 908,02 millió forint 2012-ben 84 898,46 millió forint, 2013-ban pedig 87 053,71 millió forint volt. A kieső bevételeket más termékek jövedéki adójának emelésével ellensúlyozták - írja az index.hu.

A Pálinka Nemzeti Tanács egyelőre tanulmányozza Európai Unió bíróság csütörtöki ítéletét, hivatalos álláspontot a testület csak ezt követően alakít ki.

Vámosi-Nagy Szabolcs, az EY globális tanácsadócég adószakértője az adózási szabályokat figyelembe véve nem lát olyan megoldást, amellyel egyszerre lehetne jövedékiadó-mentesen, és egyben az európai uniós jognak is megfelelve pálinkát főzni Magyarországon.

"Előre tudható volt, hogy a magyar szabályozás nem összeegyeztethető az európai uniós joggal, és nem is tud olyan adózási megoldást, amellyel jövedékiadó-mentesen, az európai uniós jognak megfelelően lehetne pálinkát főzni Magyarországon."

A szakértő emlékeztetett arra, hogy Magyarország uniós csatlakozási tárgyalásain, az 1990-es évek közepén az adó fejezet tárgyalásakor az ország megpróbált mentességet, de le legalábbis átmeneti jövedékiadó-mentességet szerezni, de végül ezt nem sikerült elérni, míg például Csehországban a házi sörfőzés mentességet élvez.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hárommillió forintot érő cigarettaszállítmányt foglaltak le a zalai pénzügyőrök

Mintegy hárommillió forint értékű, magyar adójegy nélküli cigarettát találtak a zalai pénzügyőrök egy személyautóban az M70-es autóúton. Tovább olvasom