Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

Adományokból újítának fel a fecskék költőfalait

A program célja egy tápió-vidéki partfal rendbehozatala és közvetett módon a vegyi szúnyogirtás visszaszorítása.
A partifecskék (és gyurgyalagok) költőfalainak felújítására, szerszámok és eszközök beszerzésére, munkagép bérlésére keres támogatókat közösségi adománygyűjtésen keresztül a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

Az MME a partfal-felújítási programmal csatlakozott a Nonprofit Információs és Oktató Központ Alapítvány (NIOK) legújabb közösségi adománygyűjtő kezdeményezéséhez. Az MME a Facebook-közösség természetkedvelő tagjait kívánja így megszólítani.

Az egyesület programjának célja, hogy felhívja a figyelmet Magyarország egyre fogyatkozó fecskeállományára. A fecskepopuláció fogyatkozásának - mint írják - számos környezetkárosító hatása van: fecskék híján például egyre több a szúnyog, így azok vegyi irtása egyre "népszerűbbé" válik. Ez azonban jelentős természet- és környezetvédelmi ártalmakkal jár - mutat rá az egyesület.

A lakosság hozzá tud járulni a fecskék védelméhez műfészkek, valamint az etető madarak és a fiókák ürülékét felfogó úgynevezett "fecskepelenkák" kihelyezésével, sárgyűjtő helyek kialakításával és a már meglévő fészkek megóvásával. A füsti fecskével és a molnárfecskével szemben a partifecske védelme - eltérő fészkelési szokásai miatt - szakmai hozzáértést és koordinációt követel - áll a közleményben.

A Tápió-vidéken egy élőhely teljes rekonstrukciója anyag- és eszközbeszerzéssel, szervezéssel, munkagépek bérlésével összesen 250 000 forintba kerül.

A szervezet a pénzbeli adományokon túl várja mindazok jelentkezését is, akik kétkezi munkájukat ajánlanák fel, esetleg használaton kívüli kerti eszközeiket osztanák meg.

Részletes leírás a ide kattintva olvasható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új sétány épült a keszthelyi Balaton-parton

Az új sétányt a városi strandon, illetve a Halászcsárda előtti területen építették meg. Tovább olvasom