Kisalföld logö

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -3°C | 4°C

Adományokat gyűjtenek a Svájcban fellelt Munkácsy-képért

Adománygyűjtésbe kezdett a Békés Megyei Munkácsy Mihály Múzeum és a Békés Megyei Hírlap annak érdekében, hogy a közelmúltban Svájcban fellelt, eddig nem látott és nem regisztrált Munkácsy-kép a békéscsabai múzeumba kerülhessen - közölték az intézmény és a kiadó vezetői.
Szatmári Imre, a múzeum igazgatója elmondta, hogy a tulajdonos 100 ezer euróért (több mint 25 millió forintért) felajánlotta az intézménynek a képet, ám nincs pénzük a festmény megvásárlásához. A lap ezért közreműködik a vételár előteremtésében.

Szatmári Imre az előzményekről szólva elmondta: még a nyáron értesítették arról, hogy Svájcban családi tulajdonban van egy eddig még ismeretlen Munkácsy-kép.

Emlékeztetett, hogy Boros Judit, a Magyar Nemzeti Galéria munkatársa, aki festőművész egyik hazai szaktekintélyének számít, a közelmúltban a helyszínen állapította meg, hogy valóban eredeti Munkácsy alkotásról van szó. Boros Judit a sajtótájékoztatón kijelentette: a kép eredetiségét illetően kétség sem merülhet fel.

A 46x37 centiméteres, La petitie Jeanne néven emlegetett művet Munkácsy Mihály 1888 körül készíthette úgy, hogy az ismert és híres Flört című alkotásának nő alakját festette újra. A kép ma Alexis Brasseurnek a tulajdonában van. A férfi annak a Leopold Briannak a dédunokája, aki Munkácsy Mihály feleségének az unokatestvére volt.

Szatmári Imre elmondta: a múzeum már felvette a kapcsolatot az Oktatási és Kulturális Minisztériummal, ahonnan ígéretük van arra, hogy a szaktárca is támogatni fogja a kép megvásárlását. Tóth Miklós, a hírlapot kiadó társaság ügyvezető igazgatója jelezte: a közeljövőben egyebek mellett azzal is támogatják az adománygyűjtő akciót, hogy 10 ezer olyan csekket helyeznek el a napilapban, amelyen a lakosság befizetheti a támogatást a múzeum által elkülönített számlaszámra.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az utolsó pillanatban zárták be a mátraszőlősi iskolát

Az önkormányzat az utolsó pillanatban, augusztus 30-án döntött a helyi általános iskola… Tovább olvasom