Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 17°C | 26°C Még több cikk.

Adók: feljönnek a kicsik

Ugyan a megye lakosságának csupán nem egészen hattizede él városban, ezen a nyolc településen található a megye gazdasági potenciáljának nagy része. Legalábbis erre a következtetésre lehet jutni a helyiadó-bevételeket összegző lista tanulmányozása alapján. Tavaly minden száz adóforintból 82–83 a városoknak jutott, míg a községeknek be kellett érniük 17-tel.
 A megye kisvárosai és elmaradottabb kistérségei  valamelyest csökkentették hátrányukat – derül ki 
a 2002-es helyiadó-bevételek alapján készült 
rangsorból. A lista élén továbbra is Győr, illetve 
Mosonszolnok áll.

A legerősebb továbbra is Győr, amely egymaga több pénzt szedett be, mint a megye másik 181 települése együttvéve. Az abszolút rangsor első öt helyezettje az öt legnagyobb város: a megyeszékhelyet Sopron, Mosonmagyaróvár, Kapuvár és Csorna követi. A legjobb község Jánossomorja. Ennek fényében különösen érdekes, hogy 2002-ben a legnagyobb előrelépést az öt kisebb város, valamint a három kevésbé fejlett kistérség – a csornai, a kapuvári és a tét–pannonhalmi – érte el.
Teljesen más eredményt kapunk, ha az egy lakosra jutó helyiadó-bevétel alapján állítjuk rangsorba a településeket. Ezt a listát – csakúgy, mint tavalyelőtt – Mosonszolnok vezeti, megelőzve Petőházát, Lövőt, Fertőszéplakot és Győrt.

A tavalyi volt az első év, amikor Győr-Moson-Sopron megyében a települési önkormányzatokhoz befolyt helyiadó-bevételek összege meghaladta a 12 milliárd forintot (a pontos összeg: 12 milliárd 141 millió 368 ezer forint). Az első pillantásra hatalmasnak tűnő szám azt is jelenti egyúttal, hogy egy esztendő alatt  mindössze 9 százalékkal nőtt ez az összeg, miközben egy évvel korábban még csaknem 25 százalékos emelkedés volt tapasztal
ható.

Tét és Fertőd nagyot lépett előre

Az abszolút lista élén továbbra is Győr áll. A megyeszékhely helyiadó-bevétele jócskán meghaladta a 6 milliárd forintot, így a megye minden második adóforintja a Rába-parti önkormányzathoz gurult. A második helyen Sopron, a harmadikon Mosonmagyaróvár található. A 2001-ben még negyedik Jánossomorja visszacsúszott a hatodik helyre, Kapuvár és Csorna mögé. A három kisváros közül Pannonhalma pozíciója nem változott (32.), Tét és Fertőd előrelépett (a 21.-ről a 15., illetve a 20.-ról a 16. 
helyre).

Érdekes, hogy míg Győr, Sopron és Mosonmagyaróvár mindössze 8, 7,6 és 4 százalékkal tudta növelni ilyen jellegű bevételeit, addig Tét 43-mal, Fertőd 39-cel, Pannonhalma 28-cal, Csorna és Kapuvár 27–27-tel. Hasonlóképpen felzárkózóban vannak a megye elmaradottabbnak számító kistérségei, hiszen valamennyiben az átlagot jóval meghaladóan – a tét–pannonhalmiban csaknem egyharmaddal, a csornaiban egynegyeddel, a kapuváriban egyötöddel – több folyt be az adókból. Győr, Sopron és Mosonmagyaróvár környékén ez a szám csupán 8–9 százalék.

A kistérségek között nem volt átrendeződés

Ez azonban még nem igazán mutatkozik meg abban, hogy ki mekkora részt hasított ki a megye tortájából. Az „alsóházban" szereplők néhány tized százalékot tudott javítani pozíciójukon. A legerősebb, azaz a legtehetősebb kistérség továbbra is a győri, a soproni és a mosonmagyaróvári, amelyek 54, 22 és 16 százalékot tudhatnak magukénak, míg a Csorna, a Kapuvár, valamint a Tét–Pannonhalma környékiek mindössze 3,2, 3 és 2 százalékot.

Az ettől függetlenül jól kitapintható folyamat nem feltétlenül jelenti azt, hogy körzetek gazdasági potenciálja valóban a jelzett mértékben nőtt. A hirtelen megugró összegek mögött a vállalkozások erősödése éppúgy állhat, mint az adómértékek felemelése. A megyében már csak hat olyan önkormányzat van, amely semmilyen helyi adót nem vet ki. Csapod, Gyalóka, Rábaszent miklós és Bezi tavaly élt először ezzel az eszközzel.

Dunakiliti bekerült az első tízbe
 
Egy-egy település önmagához mért erejét az eddigieknél talán jobban szemlélteti az egy lakosra jutó helyiadó-bevétel. Az ez alapján készült lista első tíz helyezettje:

2001-ben a következő volt:

1. Mosonszolnok,
2. Petőháza,
3. Fertőszéplak,
4. Győr,
5.  Lövő,
6. Jánossomorja,
7. Sopron,
8. Levél,
9. Mosonmagyaró vár,
10. Sopronkövesd.
És 2002-ben:

1. Mosonszolnok,
2. Petőháza,
3. Lövő,
4. Fertőszéplak,
5. Győr,
6. Dunakiliti,
7. Sopron,
8. Jánossomorja,
9. Levél,
10. Mosonmagyaróvár. 
A látszólagos mozdulatlanságból nem olvasható ki, hogy Mosonszolnok  egy év alatt újabb egyötödével tudta növelni amúgy is kiugróan magas adóbevételét, míg Jánossomorján 4, Petőházán 24 százalékos visszaesés volt.  
 
A 182 megyei település közül kereken 20 olyan van, amely legalább tíz helyett javított egy évvel korábbi abszolút helyezésén. A legalább ekkorát visszaesők száma 29. Néhányuk esése már inkább zuhanás: Csikvánd 40, Ágfalva 29, Bezenye 24, Jobaháza 23, Rábakecöl 22, míg Fertőboz 20 helyet rontott. A nagyot előrelépők listája ennél tekintélyesebb: Győrladamér és Románd 59–59, Enese 48, Újkér 47, Lázi 34, Sopronnémeti 26, Dunasziget 24, Mezőörs 20 hellyel áll előrébb.

Van még fejlődési potenciál

 (A rangsorban nem szerepel Károlyháza, mert csak tavaly lett  önálló település, a 2002 októberében Veszprémtől Győr-Moson-Sopron megyéhez csatlakozó hat községet viszont feltüntettük. Az adatok a Pénzügyminisztérium illetékek és önkormányzati adók 
főosztályától származnak. A cikkhez nyújtott értékes segítséget ez
úton is köszönjük.)

Müller Gábor romándi polgármester kiemelte, az adófizetőknke köszönhető javulás alaőján befolyt pénzt nem elkótyavetyélik, hanem a falu fejlesztésére fordítják. Megjegyezte, hogy 
a legtöbb pályázathoz önerőt is le kell tenni az asztalra, s ez nem menne az ilyen bevételek nélkül. Szerinte a megyéhez tavaly 
csatlakozó községben még van fejlődési potenciál. „Románd a Győr–Balaton-tengely mentén fekszik, a Bakonyalján, amely az 
ország egyik legszebb vidéke. Meggyőződésem, hogy a környezetbarát technológiát alkalmazó cégek előbb-utóbb a környezet szépségét is figyelembe veszik, amikor arról döntenek, hol telepedjenek le" – magyarázta.

Enese polgármestere, Mesterházy József leginkább egyetlen tényezővel magyarázta az előrelépést. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eddig nem történt komoly gabonatűz

Befejezéshez közeledik az aratás, és eddig – a nagy szárazság ellenére – megyénkben… Tovább olvasom