Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Adók és szabályok

Az uniós csatlakozással megváltozó adózási szabályokról tartottak tájékoztatást csütörtökön Sopronban az iparkamara épületében és Győrött az APEH megyei igazgatóságán. A rendezvények iránt a vártnál is nagyobb volt az érdeklődés.
A megye külkereskedelmi forgalmat bonyolító nagy adózói, az adótanácsadással, könyveléssel foglalkozó szakemberek jelentek meg nagy többségében tegnap azokon a rendezvényeken, melyen az APEH megyei igazgatósága a májussal, az uniós csatlakozásunkkal megváltozó adózási szabályokról kívánt tájékoztatni, segíteni az eligazodásban. A közösségi adószabályok nemcsak az adózóknak, az adóhivatalnak is hoznak új feladatokat, hallhatták a résztvevők Varga Lászlónétól, a megyei igazgatóság vezetőjétől.

Az áfatörvény új rendelkezéseiről szólva Klampfer István főosztályvezető úgy vélekedett, az uniós szabályok több szempontból is kedveznek majd az adózóknak, különösen a pénzügyi likviditásra gyakorolt hatása lesz előnyös, bár azt sem titkolta, néhány adminisztrációs kötelezettség szigorúbb lesz a jelenleginél.

Az unió áfarendszere főként a nemzetközi termékforgalomban részt vevő vállalkozásokat érinti majd. Ugyanakkor a vállalkozási tevékenységet nem végző magánszemélyek egyes beszerzései más szabályok alapján történnek majd május elsejétől. Ilyen például az új közlekedési eszközök beszerzése.

A tájékoztatón a vállalkozások képviselői gyakorlati példákon ismerhették meg az unión belüli beszerzések és értékesítések adóelszámolási és számlázási tudnivalóit. Terítékre kerültek az egyszerűbb, kétszereplős ügyletek és a több tagállam részvételével bonyolított értékesítés szabályai is. Megismerkedhettek a résztvevők a bérmunkához kapcsolódó áfaszabályokkal, a jövedéki termékek értékesítését kísérő forgalmi adóval.

A témáról folyamatosan bővülő információk találhatók a www.apeh.hu internetes honlapon. Az APEH uniós kékszámot indít április 26-tól, a hívószám: 06-40/630-073.

Az áfaszabályokhoz kapcsolódóan Csete Ildikó, a Központi Statisztikai Hivatal megyei igazgatóságának munkatársa Győrött az Intrastat közösségen belüli adatszolgáltatási rendszer működéséről beszélt. Akik a tegnapi, az uniós csatlakozásunk utáni adóváltozásokról szóló előadásról lemaradtak, nem kell aggódniuk. Az APEH májusban megismétli a tájékoztatást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Underworld (Underworld)

Évszázadok hosszú során át két faj fejlődött ki valahol az emberi kultúra mélységeiben rejtőzködve:… Tovább olvasom