Kisalföld logö

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 27°C Még több cikk.

Adóinkról vallunk nemsokára

Lassan kezdhetjük számolni személyi jövedelemadónkat: van, akinek már február 15-ig meg kell tennie bevallását.

Tavalyhoz képest több változás is van, amire fontos odafigyelni. Megyénkben 200 ezer ember kötelezett szja-bevallásra.

Közeledik az éves bevallások határideje, melynek rendje az előző évihez képest a jogszabályok módosítása  következtében némileg megváltozott. Az APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóságának tájékoztatási vezetőjétől, Horváth Szabolcstól ezekről a változásokról kértünk információt.

Az idén minden adófizető polgár kap személyi jövedelemadó egységcsomagot (korábban csak az önadózók kaptak). Ennek oka, hogy 2007-től már nem kötelezhető a munkáltató az adóelszámolás elkészítésére. Önként azonban vállalhatja a korábbi elszámolási rend folytatását.

Szerencsés esetben a munkáltató továbbra is elkészíti az elszámolást az alkalmazott helyett. Amennyiben mégsem, akkor a magánszemélynek kell kitölteni a 0653-as szja-bevallást. A nyomtatvány sorai közti eligazodást nagyban segíti, hogy az éves jövedelemigazolások alapján szinte sorszám szerint átírhatók az adatok.

Több formában lehet

A munkáltatói, kifizetői igazolást, valamint a kedvezményre jogosító igazolásokat a magánszemélyeknek
január 31-ig kell megkapniuk.
A bevallást be lehet nyújtani papír alapon (a csomagban kapott íveken), vagy az APEH-programot az internetről letöltve, kinyomtatva. Utóbbi nagy előnye, hogy a már néhány éve egyre népszerűbb program azonnal elvégzi az ellenőrzést is.

Megtehető a bevallás továbbá elektronikus úton. Egyéni vállalkozó – a kiegészítő tevékenységet folytató (nyugdíjas) egyéni vállalkozókat kivéve – a 0653-as számú bevallását kizárólag elektronikus úton küldheti meg. Viszont igénybe veheti az elektronikus bevallás kedvezményét.

Nyilatkozat február 15-ig

Akinek csak munkaviszonyból származó jövedelme van, és amennyiben nincs munkáltatói elszámolás, a bevallás helyett adóhatósági adómegállapítást kérhet, amihez szintén ki kell tölteni egy nyomtatványt (06530), a munkáltatón keresztül vagy közvetlenül az adóhivatalba címezve.

Mind a munkáltatói adómegállapítást (feltéve, hogy ezt a munkáltató vállalja), mind pedig az adóhatósági adómegállapítást február 15-ig a munkáltatóhoz, illetve az adóhatósághoz benyújtott nyilatkozatban kérhetik az adózók. A határidő jogvesztő hatályú, ezután már csak önadózással lehet teljesíteni a bevallási kötelezettséget. Annak az adózónak, akinek nyilatkozata alapján a munkáltató állapítja meg az adóját, március 20-ig kell az adómegállapításhoz szükséges igazolásokat átadnia.

Fontos határidők

Az önadózásban az egyéni vállalkozóknak és az áfafizetésre kötelezett magánszemélyeknek február 15-ig, a többi magánszemélynek május 20-ig kell a bevallást benyújtaniuk. A határidőben benyújtott bevallásokat díjmentesen lehet postára adni.

Az adó-visszatérítést az APEH önadózás esetén már a bevallás benyújtásától számított 30 napon belül, de legkorábban március 1-jétől utalja. A munkáltatói adó-megállapítás, illetve az adóhatósági adó-
megállapítás esetén viszont a visszatérítés napja június 20.!

Visszatérítés – máshova

A tavalyi jogszabály-módosítások következtében idén először az önkéntes kölcsönös nyugdíj- és egészségpénztári befizetések utáni adókedvezményt az adóhivatal nem a magánszemélynek téríti vissza, hanem nyugdíj- és egészségbiztosítás-megtakarítás pénztári számlájára utalja. Ugyanez a helyzet a nyugdíj-előtakarékossági számlára (Nyeszr) teljesített befizetések után igénybe vehető adókedvezménnyel. 
Az aktuális tudnivalókról folyamatosan tájékoztatást ad az adóhivatal, illetve információk és kitöltési programok elérhetők az APEH internetes honlapján: www.apeh.hu. A bevallás kitöltéséhez telefonos segítséget lehet igénybe venni a Call Center 06-40/42-42-42 számán, amelyet mindhárom mobilszolgáltató ügyfelei is hívhatnak.
J. F.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mivel küzd a téli depresszió ellen?

Tovább olvasom