Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Adócsalás: Kettős bevallások

Kétség se férhet ahhoz, hogy az adóval ügyeskedők között egy megyebeli férfi a legjobb kazánfűtő, ahogy az is nagyon valószínű, a kazánfűtők között ő lehet adóügyekben a legképzettebb. Az illető tavaly és tavalyelőtt huszonhárom adóbevallást nyújtott be mások nevében és ezek után 1 millió 738 ezer forint visszautalását kérte.
Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal megyei munkatársainak jelzése alapján kezdte meg a nyomozást tavaly nyáron az APEH Bűnügyi Igazgatóság megyei nyomozóhivatala adócsalás alapos gyanúja miatt. Az ismeretlen elkövetők mások személyi adatait felhasználva kettős adóbevallást tettek. Így derítették ki, hogy egy lébényi kazánfűtő 1999-ben és 2000-ben rokonai, munkatársai adatait felhasználva töltött ki és nyújtott be szja-bevallásokat. Az szja kitöltése másoknak általában terhes és fáradságos munka, a kazánfűtő azonban alaposan beleásta magát. Huszonhárom esetben nyújtott be kettős adóbevallást. Zömében olyanok „ helyett ” , akiknek adóbevallását munkaadójuk végezte. Két év alatt valótlan adóbevallásokkal 1 millió 738 ezer forint visszautalását kérte. Az adónyomozók a gyanúsított lakásában tartott házkutatáson megtalálták azt a spirálfüzetet, amelyben a kazánfűtő összegyűjtve és rendszerezve azok neveit és adatait vezette, akik nevében adóbevallást nyújtott be. Az adónyomozók felderítették, hogy a kazánfűtőn kívül kettős adóbevallást nyújtott be egy könyvelő is, s ugyancsak jogosulatlanul igényelt vissza pénzt. Az illető volt „ ügyfeleinek ” adatait használta fel.
Az előbbiekről Burillák Attila, az APEH sajtószóvivője tájékoztatta a Kisalföldet. Vele beszélgettünk az APEH Bűnügyi Igazgatóság Győr-Moson-Sopron Megyei Nyomozó Hivatalának tevékenységéről. A megyei adónyomozók 1999 februárjában láttak munkához, a hivatalnak ma 13 munkatársa van, átlagéletkoruk 35 év, s az adminisztrációs munkatársakat is számítva tizenhármuknak tizennyolc diplomája van. A három évvel ezelőtt munkához látó munkatársak közül már senki sem dolgozik, a szerteágazó és egyáltalán nem könnyű munkával függ össze, hogy kicserélődött az állomány. A megyében dolgozó adónyomozók az óesztendőben 107 esetben kezdeményeztek adónyomozást és 110 esetben éltek vádemelési javaslattal adóügyben. Csak és kizárólag alapos gyanú esetén kezdeményeztek nyomozást, s az előbbi adatok ezt bizonyítják is. Tavaly több mint 1,6 milliárd forint értékben állapítottak meg adócsalást, zömében az állam kárára. Az esetek töb bségében adócsalás, csődbűntett, illetve számviteli fegyelem megsértésének gyanúja volt megállapítható. Burillák Attila elmondta, Győr-Moson-Sopron megye a feltárt adócsalások tanúsága szerint az átlagosan „ fertőzött ” megyék közé sorolható. Ami a megyében dolgozó adónyomozók teljesítményét illeti, azt az APEH-nél a legjobbak közé sorolják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mosolyalbum: Simon Erzsébet

Népszerű fotósorozatunkban a Mosolyalbum… Tovább olvasom