Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Adócsalás - Vizsgálóbizottság létrehozása sértené a törvényt

Törvényt sértene az Országgyűlés, ha ma vizsgálóbizottságot hozna létre Horváth András volt adóhatósági munkatárs ezermilliárd forintos adócsalásról szóló állításaival kapcsolatban - mondta Gulyás Gergely, a Fidesz parlamenti képviselője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.
Indoklásul felidézte: az Országgyűlésről szóló törvénybe éppen a szocialisták javaslatára került be az a passzus, hogy vizsgálóbizottság csak olyan ügyben jöhessen létre, amely nem tisztázható interpellációval, kérdéssel, amely nem egyedi jogi felelősség megállapítására vonatkozik, és amely ügyben az Alkotmánybíróság, a számvevőszék, valamint az önkormányzatok saját hatáskörükben nem járhatnak el. Emellett nem terjedhet ki a vizsgálat olyan kérdésre sem, amelyben például büntető- vagy szabálysértési eljárás van folyamatban.

Mivel a volt adóhatósági dolgozó állításaival kapcsolatban "már mindenki mindenkit feljelentett", büntetőeljárások zajlanak, ráadásul a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) működésének vizsgálata az Állami Számvevőszék hatáskörébe tartozik, két kizáró oka is van annak, hogy parlamenti vizsgálóbizottság jöjjön létre NAV-ügyben - magyarázta Gulyás Gergely.

Ahogyan Orbán Viktor miniszterelnök is kifejtette, először a jogi felelősséget kell vizsgálni, és ha ezek után még van értelme, létrejöhet egy parlamenti vizsgálóbizottság - mondta a Fidesz politikusa.

Szerinte mindezek miatt színjáték az az ellenzéki törekvés, amely a vizsgálóbizottsághoz szükséges aláírások összegyűjtésére vonatkozik, hiszen az országgyűlési törvény jelentette objektív akadály miatt "semmilyen jelentősen nincs annak", hogy a testület létrehozását hány képviselő támogatja.

A NAV-ügyben az LMP a független Ángyán Józseffel közösen javasolta parlamenti vizsgálóbizottság felállítását, amit a Jobbik és független képviselők - köztük a Párbeszéd Magyarországért színeiben politizálók - is támogattak. A szocialisták, arra hivatkozva, hogy a kezdeményezéshez a Jobbik-frakció tagjai is csatlakoztak, három politikusuk kivételével nem írták alá az ívet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy női ismerőse ölte meg a pécsi idős asszonyt

Egy ideig tagadott, aztán beismerte: magánéleti vita miatt ölte meg 75 éves ismerősét egy 50 éves nő. Tovább olvasom