Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Adócsalás - A Tesco vezére szerint vannak lyukak a hálón

Elképzelhető, hogy valaki, valahol a beszállítói láncban adózói szempontból kifogásolható magatartást folytat, a Tescónál azonban mindent megtesznek ennek kiszűrésére, s megszakítják a kapcsolatot azzal, aki nem tartja be az etikai normákat - nyilatkozta Nigel Jones, a Magyar Tesco vezérigazgatója a Népszabadságnak.
A vezérigazgató a lap pénteki számában közölt interjúban Horváth András, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal volt alkalmazottja azon állítására reagált, hogy a nagy kereskedő cégek éves szinten ezermilliárd forintnyi adót kerülnek meg az adóhatóság asszisztálásával.

"Teljesen átláthatóak vagyunk a hatóságok számára, rendszeresen ellenőriznek, vizsgálnak bennünket" - hangsúlyozta a vezérigazgató, aki szerint minél szabálykövetőbb a magyar piac, az annál jobb Magyarországnak, a magyar gazdaságnak.

Arra a kérdésre, vajon a teljes beszerzési láncot megvizsgálják-e, azt válaszolta: "nem tudom megmondani a polcról levett tejről, hogy az pontosan melyik tehéntől származik. Ha azt kérdezi, lehetséges-e, hogy valaki, valahol a beszállítói láncban adózási szempontból kifogásolható magatartást folytat, akkor igen, ez elképzelhető". "Még sajnos vannak lyukak a hálón", de arról, hogy ezek mekkorák, csak becslések vannak" - tette hozzá.

Nigel Jones arról is beszélt a lapnak, hogy a dohány kiskereskedelem átalakítása 2 százalékkal csökkentette a Tesco forgalmát, de emiatt náluk senki nem veszítette el a munkáját.

Májustól - akkortól nem lehet hipermarket közelében dohányüzlet - az a fő kérdés számukra, hogy mi lesz a velük szerződött koncessziótulajdonosok befektetésével, ezért szorosan együttműködnek partnereikkel - ismertette.

A jelenlegi trendről elmondta: az iparcikkek piaca éledezik, másutt viszont továbbra is tart a fogyasztás zuhanása, például a népegészségügyi termékadó (neta) által érintett kategóriák forgalma csökken, de kisebb a dohánytermékek fogyasztása is.

Ugyanakkor tény, hogy az utóbbi időben a vásárlók bizalmi indexe pozitív változásokat vetít előre. Ha a devizahitel probléma megoldódik, az a fogyasztásnak is lendületet adhatna - vélekedett. A vezérigazgató várakozásai szerint jövőre szerény növekedésnek indul a magyar piac és a fogyasztói bizalom is lassan erősödni fog.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Változhatnak a pereskedés szabályai

A Kúria 15 tagú joggyakorlat-elemző csoportja javaslatokat fogalmazott meg arról, miképpen kellene átalakítani a pereskedés szabályait. Tovább olvasom