Kisalföld logö

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 32°C Még több cikk.

Adóbevallások: programmal, de még papíron

Győr-Moson-Sopron - Akár kétszázezer forintig terjedő bírsággal fenyegeti a törvény azt, aki tegnap éjfélig nem nyújtotta be adóbevallását – persze a gyakorlat azért ennyire nem szigorú. Az adózók jelentős része még nem ügyfélkapus, de az APEH internetes programját használja.

A számokból kiderül, hogy régiónkban – Zala, Vas és Győr-Moson-Sopron megye – 100 ezren hagyták az utolsó pillanatra az adóbevallás benyújtását, egyébként országos tapasztalat, hogy az adózók ötöde így jár el. Az önadózók közül jól tette, aki hozzáértő segítségét vette igénybe, mivel a hibás bevallások miatt kiszabható mulasztási bírság 20 ezer forintig terjedhet. Nem beszélve a késedelemről, amelyet 200 ezer forintos bírsággal sújthatnak, bár az APEH ilyen esetben részletesen megvizsgálja a körülményeket és azokat egyedi elbírálás szerint veszi figyelembe – hangsúlyozta kérdésünkre a hatóság szóvivője.

Az APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóságán tegnapelőttig 289 ezer szja-bevallást dolgoztak fel, ebből kézírással, papíron 85 ezer készült, annál többen – 146 ezren – vették igénybe az internetes nyomtatványkitöltő programot. Az elektronikus, ügyfélkapus megoldást 58 ezren választották. Az igazgatóság megközelítően 400 ezer magánszemély szja-bevallását várja idén a régióban. Ami pedig a mi megyénket illeti, itt kétszer annyian – 70 ezren – választották a programot, mint ahányan a hagyományos módszert és 28 ezren nyújtották be bevallásukat elektronikus úton.

Korom Györgyné ügyintéző a tegnapig beérkezett íveket bélyegzi. Fotó: K. Cs.
Korom Györgyné ügyintéző a tegnapig beérkezett íveket bélyegzi. Fotó: K. Cs.

A tapasztalat szerint a határidő előtti napokban több tízezer bevallást kell az APEH szakembereinek beérkeztetni és feldolgozni naponta. Mint köztudott, idén lehetőség nyílt az egyszerűsített bevallásra is, a régióban 26.700 ilyen nyilatkozatot küldtek ki, ennek a 30 százalékát megyénkben. A határidő lejárta miatt minden megyeszékhelyen meghosszabbították tegnap egy-egy posta nyitvatartási rendjét, Győrött az egyik nagyáruházban működő hivatal volt az „ügyeletes", ahol este 8-ig nyújthattuk be az adóbevallást. Mint említettük, a késedelmet egyedileg bírálja el az APEH, mivel adódhatnak természetesen olyan helyzetek, amikor az adózót akadályozza valamilyen körülmény. A leggyakoribb ok a hirtelen, hosszabb ideig tartó kórházi kezelés, de késhet az ügyfél egy külföldi út miatt is. Elfogadhatja a hatóság ezt az indokot, ha az utazás az év elejétől május végét követően tart, hiszen ekkor még nem áll rendelkezésre minden igazolás. Ha azonban a külföldi tartózkodás előtt elegendő ideje lett volna az adózónak a postára menni, de éppen a határidő előtt utazott el, nem biztos, hogy méltányolandó körülményként értékeli az adóhatóság.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bokros szerint is kisebb lakásba lehet költözni

Igaza van Bajnai Gordonnak, hogy kisebb lakásba lehet költözni, ha valaki nem tudja fizetni az… Tovább olvasom