Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 7°C Még több cikk.

Adóbevallás május 21-ig

Újra itt az adóbevallások beaádásának végső határideje, amely emberek millióit érinti. Ha még nem kezdett neki, itt az ideje "munkának látni".

A bevallás benyújtására előírt határidők az előző évhez képest nem változtak, így az az egyéni vállalkozóknak és az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemélyeknek 2007. február 15-éig, az előző körhöz nem tartozó magánszemélyeknek 2007. május 21-éig kell a bevallásokat benyújtaniuk.

A bevallás az egységcsomagban található borítékban 2007. május 21-éig díjmentesen postára adható.

Az a magánszemély, aki a bevallását az előírt határidőre nem nyújtja be, 2007. december 31-éig a 0653-as bevallási nyomtatvány benyújtásával pótolhatja azt. Amennyiben a magánszemély a bevallását csak 2007. december 31-ét követően pótolja, akkor a bevallás pótlásának évében rendszeresített bevalláspótló nyomtatványt kell az adóhatósághoz benyújtania.

A késedelmesen, de az adóhatóság felszólítását, ellenőrzését megelőzően benyújtott bevallás miatt az adóhatóság 100 ezer forintig terjedő mulasztási bírságot állapíthat meg, ha a magánszemély a késedelmét nem menti ki.

Ha a magánszemély bármely ok miatt nem tudja a bevallását határidőre elkészíteni, akkor a késedelmét a késedelemre okot adó körülmény megszűnését követő 15 napon belül a bevallásához csatolt igazolási kérelmében kimentheti. Az igazolási kérelemben meg kell jelölni a késedelem okát, és a kérelemhez csatolni kell a késedelmet igazoló iratokat is.

A nyomtatvány az APEH honlapjáról (www.apeh.hu) is letölthető és az internetes program segítségével kitölthető.

Az internetes program segítségével kitöltött bevallást elektronikus úton is benyújthatja az adózó, ha az okmányirodában előzetesen regisztráltatta magát.

A kiegészítő tevékenységet folytatónak nem minősülő (nem nyugdíjas) egyéni vállalkozóknak a 0653-as bevallásukat elektronikus úton kell benyújtaniuk.

A befizetendő adót a bevallás benyújtására nyitva álló határnapig kell megfizetni.

A visszaigényelhető adót, járulékot az idei évben is a bevallás benyújtásától számított 30 napon belül, de legkorábban 2007. március 1-étől kaphatják meg az adózók. Amennyiben a bevallás hibás, a 30 napos határidő a hiba kijavításától kezdődik.

A jogszabályok változásával összhangban új bevallási lapokat is tartalmaz a bevallás. A legfontosabb változások a következők.

Megváltozott az önkéntes kölcsönös biztosító pénztárakhoz fűződő kedvezmény érvényesítésének a módja. A kedvezményt a magánszemély rendelkező nyilatkozata alapján az önkéntes kölcsönös pénztárba utalja át az adóhatóság. Az öngondoskodás negyedik pilléreként került bevezetésre 2006. évben a nyugdíj-előtakarékossági számla, amelyhez ugyancsak rendelkezési jogosultság kapcsolódik. Ezeket a rendelkező nyilatkozatokat a 00653-01-B táblán teheti meg az arra jogosult magánszemély.

A magánszemélyeknek, a kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozóknak a 0653-05-ös lapon kell bevallaniuk a cégautó adóval kapcsolatos kötelezettségüket.

2006. január 1-jétől hatályba lépett az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról (ekho-ról) szóló törvény. Az ekho szerinti adózó jövedelmeket a 0653-06-os lapon kell feltüntetni.

A kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozót, valamint az egyéni vállalkozónak nem minősülő magánszemélyt terhelő járulék bevallásához a 2006. szeptember 1-jén hatályba lépett új szabályok miatt két tábla (0653-08-A, 0653-08-B) készült.

A nem kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozónak a 0653-as bevallásában nem kell feltüntetnie a saját járulékát és a cégautó adót, mert azt a február 12-éig benyújtandó 06584-es bevallásban kell bevallania.

Az egyéni vállalkozóknak a 2006. szeptember 1-jétől december 31-éig terjedő időszakra már meg kell fizetniük a 4 százalékos különadót. Ezt a különadót a 0653-14-es lapon kell bevallani.

További információk, letölthető nyomtatványok,
kitöltőprogram, adóbevallás elektronikus benyújtása:

WWW.APEH.HU

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A raktár megy, a könyvtár marad A város nem mondott le arról, hogy legyen egy új tékája, 8 milliárd az ára

Sopron Horváth Ferenc Új könyvtár építése csak a hosszú távú tervekben szerepel, ezért még évekig a… Tovább olvasom