Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Adóbevallás internettel

Több szempontból is fontos határidő, február 15. az adóbevallások beadásának határideje.
Az egyéni vállalkozók és az éves adóbevallást benyújtók számára idén is változatlan a bevallási időpont: február 15. Eddig kell az éves áfabevallásokat is benyújtani. Ez a dátum azonban idén a nem vállalkozó, önadózó magánszemélyeknek is fontos lehet.
Lehetőség van rá, hogy az önadózók a bevallás elkészítését az adóhivatalra bízzák. Ez az új elszámolási módszer az adóhatósági adómegállapítás, röviden az adam. Kérni a 04530-as, egyszerű nyomtatvány kitöltésével lehet. A nyomtatvány az adóhivatali ügyfélszolgálatokon ingyenesen vehető át, vagy letölthető az APEH internetes honlapjáról. Megjegyzendő, hogy nem kérhetik az adamot a tételes költségelszámolást alkalmazók és a sulinetes kedvezményt igénybe vevők. A kérelem benyújtási határideje: február 15.

Az adamot igénybe vevők értelemszerűen nem kapnak bevallási csomagot. Velük az adóhivatal legkésőbb május 20-ig közli az elkészített bevallás adatait, történetesen azt is, hogy tartoznak-e vagy visszatérítést kapnak.

Csomag csak később

Mint ismert, az szja bevallási határideje idén két hónappal kitolódik, március 20. helyett május 20. lesz, elsősorban azzal indokolva, hogy az adam sok munkát ad az adóhatóságnak. Vannak, akik ezzel haladékot kapnak, hiszen így az adótartozást is két hónappal később (június 20-ig) kell befizetni. Mások viszont alkalmasint később jutnak hozzá a visszatérítéshez – hacsak nem élnek az internet nyújtotta lehetőséggel.
Az önadózók a „szokásos" bevallási csomagot idén március 15. után kapják meg postán.

Aki csak most lett önadózó, csomagot az adóhivatali ügyfélszolgálatokon kaphat. Ám egyelőre hiába keresi, mert várhatóan csak február végétől lesz hozzáférhető. Az esetleges visszatérítést idén is a benyújtástól számított 30 napon belül utalja az APEH, de legkorábban csak március 1-jétől. Aki tehát most beadja bevallását, március elején megkapja a visszatérítést. De hogyan lehetséges, ha nincs csomag, s az adamos elszámolás is későbbi? A megoldás: az internet.

Program ellenőrzéssel

Megyénkben az önadózóknak csaknem a fele már tavaly is internetes „közreműködéssel" tette meg bevallását, ez az arány idén minden bizonnyal tovább nő. A bevallást könnyen kezelhető és jól működő, az ellenőrzést is elvégző program segíti. A program ingyenesen letölthető a www.apeh.hu címről, sőt, ingyenes a futtatásához szükséges Adobe Reader program is.

Az adóhivatal honlapját megnyitva a bevallások, nyomtatványok címszóra kattintva a nyomtatványkitöltő programok közül a 2005-öst kell választani. Itt minden megjelenik, amire szükség lehet, a részletes letöltési, telepítési tudnivalókkal. Miután a telepítőprogramot telepítettük gépünkre (ez villámgyorsan megtörténik), a szükséges többit (önadózóknak a 0453 számút) indításkor már eleve ide installálja a program. A nyomtatvány megnyitásakor az ablak felső sorában mindenben eligazodhatunk.

A kitöltött bevallási ívek nyomtathatók, ám elfogadhatóvá csak akkor válnak, ha – szintén e program segítségével – elvégeztük az ellenőrzést is. Ha valamit rosszul tettünk, a nyomtatott lapok alján a „hibás" üzenet olvasható. (A program a javításhoz is segítséget ad.)

A programot más gépről másolva az otthoni számítógépen akkor is használhatjuk, ha nincs internetes kapcsolatunk. Kitöltött bevallásunkat menthetjük például flopira. A mentés helye: c:/program files/abev2005/adat. (Ellenkező esetben csak egy parancsikont mentünk, így más számítógépen nem érünk vele semmit.) Csak a végén ne felejtsük el kinyomtatni és aláírni.

Praktikus tudnivalók

Nyílt nap az adamról

A gyakran fejtörést okozó szja-bevallások kitöltése helyett az adóhivatal számolja ki kérésre a fizetendő vagy visszajáró adót. A bevallásnál egyszerűbb elszámolási lehetőség feltételeiről, valamint az egyéni vállalkozóknak a bevallás kitöltéséről február 8-án 8–15 óra között nyílt nap keretében adnak felvilágosítást az APEH győri, mosonmagyaróvári és soproni ügyfélszolgálatain. Az adóhatósági adómegállapítást (adam) február 15-ig lehet kérni a 04530-as nyomtatványon. Az ingyenes nyomtatványok letölthetők a www.apeh.hu honlapról, vagy átvehetők az APEH irodáin.
A praktikus tudnivalókhoz tartozik, hogy a nyomtatványokhoz (egy külön borítékban) csupán az 1 plusz 1 százalékról rendelkező nyilatkozatot kell mellékelni, ha ilyen szándékunk van. (Ehhez részletes segítséget, megyebeli listát a www.egyszazalek.kisalfold.hu címen találhatnak olvasóink.) Nem kell mellékelni a sulinetes igazolást, és például az életbiztosítási kedvezményhez csak az összeget kell feltüntetni, a biztosító nevét nem (ilyen rovat nincs is). A szükséges adatok ugyanis az APEH rendelkezésére állnak. Dokumentumainkat mindazonáltal jól őrizzük meg, hiszen egy esetleges ellenőrzéskor szükség lehet rájuk. Az idei adóbevalláson már nem szerepel a nyugdíjjárulék kedvezménye, az ugyanis megszűnt. A program a boríték nyomtatására is lehetőséget ad.

A bevallás feladható postán bármilyen borítékban, de akkor a költség a feladót terheli. Boríték kérhető az adóhivatalban is, de igazából nincs értelme, hiszen ha valaki oda elmegy, az zal az erővel rögtön le is adhatja bevallását, a határnap előtt sorban állás nélkül.
Az adózással, akár a program használatával kapcsolatos kérdésekre az APEH ügyfélszolgálataitól lehet választ kapni, vagy a 06-40/424-242-es információs vonalon.

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ray (Ray)

Életrajzi film egy zenészről, akit Ray Charles-nak hívtak. A huszadik századi popkultúra egyik… Tovább olvasom