Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

Adóbevallás helyett egyenleg?

A pénzügyi tárca szeretné, hogy egyszerűsödjön az adóbevallási kötelezettség, ezért tervezi, hogy a 2004-es adóév után már azt is lehessen válasz- tani, hogy az adóhivatal számolja ki a magánsze- mélyek adókötelezettségét, kiváltva az adóbevallást.
A gyakorlatban ez azt jelentené, hogy 2005-ben már az adóhivatal küldene az érintetteknek egy egyenleget a 2004-es adóév után, amit az érintett vagy elfogad, vagy nem. Tehát a magánszemélyeknek nem kellene adóbevallást készíteni, az adóhivatallal csak akkor kellene egyeztetnie, ha nem ért egyet a kiküldött egyenleggel. Ez azonban nem lenne kötelező, csak ha az érintett egy rövid nyilatkozattal ezt a megoldást választja. Az adókötelezettség kiszámításánál az adókedvezmények figyelembevétele sem okozna problémát – közölte Csák Csongor, a Pénzügyminisztérium (PM) helyettes szóvivője. – Az adójóváírás mértékét ugyanis az adóhivatal meg tudja állapítani, míg a nyugdíj és egyéb életbiztosítások adókedvezményéről szóló igazolást eddig is megkapta a hivatal a magánszemélyek mellett. Egyedül a családi adókedvezmény megállapítása okozhatna problémát az adóhatóságnak, de erről ugyanazon a nyomtatványon adhat tájékoztatást a magánszemély, amelyen az új adómegállapításról határoz – mondta Csák Csongor.

„ Ez azonban egyelőre még csak a Pénzügyminisztérium elképzelése, mivel a jövő évi adóváltozási tervet még egyeztetik a tárcák" – közölte Csák Csongor. Az adóhivatalnak a 2005-től életbe lépő lehetséges változásokról nincs jelenleg kialakult álláspontja – közölte az APEH közleményben.

A minisztérium tervei között szerepel az ingatlanadózás megváltoztatása is. A PM-ben támogatnák, hogy a jövőben az ingatlanokat a piaci érték alapján adóztathassák az önkormányzatok, ami a jelenlegi építményadó sokszorosának beszedését is jelentheti az önkormányzatoknak. A tárca elképzelései szerint akár az ingatlan piaci értékének 2 százalékát is elérhetné az adó.

(mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Robog a számítógépvásárlási program

Fontosabb tudnivalók a sulinetről >> Tovább olvasom