Kisalföld logö

2018. 07. 15. vasárnap - Henrik, Roland 16°C | 28°C Még több cikk.

Adóbehajtás árveréssel

Olykor ritkábban, máskor gyakrabban, akár hetente három-négy ingó- és ingatlanárverést is kezdeményez az APEH megyei igazgatósága, hogy behajtsa adósától adótartozását. Az árverés azonban a legvégső eszköz, amivel az adóhatóság él. Tegnap egy börcsi ingatlant szerettek volna értékesíteni, ám nem akadt jelentkező.
Többmilliós adótartozás behajtására kezdeményezett ingatlanárverést tegnap Börcsön az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal megyei igazgatósága. Az ingatlant az adóhatóság szakemberei becsülték fel, s a tehermentes, 1671 négyzetméter nagyságú beépítetlen területet négymillió forintra értékelték. Az ingatlan iránt ketten érdeklődtek, tegnap délben a helyszínen egy embert jelent meg, hogy közelebbről szemügyre vegye, a polgármesteri hivatalban tartott árverésen azonban nem volt jelentkező, ezért elmaradt az árverés.

Sokan az utolsó pillanatban fizetnek inkább

Dr. Horváth Szabolcs, az APEH megyei igazgatóságának információs vezetője szerint előre sosem lehet tudni, lesz-e eredménye az árverésnek. Szerencsés esetben – és erre is sok példa van – az APEH-nak tartozó adós az utolsó pillanatban az árverésre kitűzött határidő előtt néhány perccel közli, kiegyenlíti számláját. Nyilvánvaló, hogy ez esetben okafogyottá válik az árverés.

Hasonlóképpen, mint a tegnapi sikertelen börcsi árverésen, amikor érdeklődő hiányában hiúsult meg az árverés. Példánknál maradva, amennyiben tegnap gazdára talált volna a börcsi ingatlan, az árverésen befolyt mondjuk négymillió forint és az adóssal szembeni követelés közötti különbséget az adós kapta volna meg. Az adós érdeke árverés esetén a minél magasabb ár lenne, az adóhivatal azonban a valós értéket veheti csupán figyelembe.

Adósság is örökölhető

Akár ingó-, akár ingatlanárverésről legyen szó, árveréshez csak végső esetben folyamodik az adóhatóság. Az információs vezető elmondta, először pénzintézeti behajtást rendelnek el, illetve az illető követelését foglalják le. Leggyakrabban egyéni és társas vállalkozók, gazdasági társaságok adótartozása miatt kényszerül az APEH árverés kezdeményezésére. Kerülhetnek ilyen helyzetbe betéti társaságok vagy akár magánszemélyek is. Ahogy lehet örökölni sok milliót érő öröklakást, az öröklési jog alapján adósságot is örökölhetünk. Az ilyen, nem szerencsés örökös a tényleges vagyon értéke szerint tartozik kiegyenlíteni az adósságot.

Külföldi vagyon is árverezhető

Az APEH megyei igazgatósága munkáját minősíti, hogy az idén már 4,6 milliárd forintot szedett be a határidőre nem fizető adósaitól, s ebből a százmilliót meghaladta az az összeg, amihez árverés útján jutott. Az információs vezetőtől megtudtuk, hogy az unióhoz való csatlakozásunk óta a végrehajtás nem ér véget az országhatárnál, ugyanis nemzetközi együttműködéssel az adós külföldön lévő vagyona is elérhetővé vált.

Halmozó gondokból adóhátralék

A börcsi árverésre hirdetett ingatlan tulajdonosa egy, a településen bejelentett építő vállalkozó, jó hírű és jó kezű, mondták róla a községben. A kisvállalkozás nehézségei mellett magánjellegű gondjai is hozzájárultak, hogy adóhátralékba került. A ’80-as évek közepén már hozzákezdett egy családi ház építéséhez, amit magának akart emelni, de torzó maradt, akácfa díszlik az alapon, s a tegnap árverésre hirdetett ingatlanon is elkezdte az alapozást. A vállalkozótól szerettük volna megtudni, minek örült volna jobban, ha gazdára lel ingatlanja vagy ha sikertelen marad az árverés, V. D. azonban elhárította a választ.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Rába visszatért az orosz piacra

Hetvenszázalékos növekedéssel számol idén a győri Rába rt. az egykori Szovjetunió piacain. Az… Tovább olvasom