Kisalföld logö

2017. 02. 20. hétfő - Aladár, Álmos 0°C | 9°C Még több cikk.

Áder visszaküldte a hipermarket-törvényt

A korábbi hírekkel ellentétben nem a vasárnapi zárva tartást, hanem a veszteséges közértek bezásárását és a plázastop meghosszabbítását küldte vissza a parlamentnek a köztársasági elnök.
A korábbi hírekkel ellentétben Áder János nem emelt kifogást a vasárnapi boltbezárások ellen. A két másik, a kiskereskedelemmel kapcsolatos törvényt nem írt alá az elnök

Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló, valamint a kereskedelemről szóló törvény módosítását küldte vissza.

Utóbbi arról szól, hogy az 50 milliárd forintnál nagyobb árbevételű élelmiszer-kereskedelmi vállalkozásoknak két egymást követő évben nem lehetnek veszteségesek, különben be kell zárniuk.

Előbbi az a jogszabály, amely tiltja a boltnyitást a világörökségi területeken.

A veszteséges hipermarketeket büntető törvényt december 9-én fogadták el, az indítványt benyújtó Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter indoklásában azt írta, a tartósan veszteséges működés valójában gazdasági erőfölénnyel való visszaélést jelent, hiszen a nagy tőkeerejű vállalkozások így tüntetik el versenytársaikat.

Szerinte az eddigi szabad versenyben a tőkeerős szupermarketek folyamatosan szorították ki a piacról a kisboltokat, ami közben ráadásul a munkanélküliséget is növeli, hiszen kevesebb alkalmazottat foglalkoztatnak kisebb társaiknál.

Áder János a törvény visszadobását úgy indolkota, a törvény megvalósíthatja a hátrányos megkülönböztetés bujtatott gyakorlatát.

"Az állandó ítélkezési gyakorlat szerint az egyenlő bánásmódra vonatkozó szabályok nemcsak а társaságok székhelye alapján történő nyílt hátrányos megkülönböztetést tiltják, hanem az ilyen megkülönböztetés olyan rejtett formáit is, amelyek egyéb elhatárolási szempontok alkalmazás a révén ténylegesen ugyanahhoz az eredményhez vezetnek" – írta Áder, utalva arra, hogy a törvény egyértelműen a külföldi üzletláncokat érintené hátrányosan.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán lánya visszatért a Facebookra

A korábbi gyanúval ellentétben a miniszterelnök lánya nem törölte magát a Facebookról, csak… Tovább olvasom