Kisalföld logö

2017. 01. 23. hétfő - Zelma, Rajmund -7°C | 2°C Még több cikk.

Áder: Magyarország elkötelezett a vízgazdálkodás ügye iránt

Magyarország kiemelten elkötelezett a vízgazdálkodás ügye iránt - jelentette ki Áder János köztársasági elnök hétfőn Budapesten. Hozzátette, az előrelátó vízgazdálkodás a 21. század legsúlyosabb kérdése.
Az elmúlt 11 év rekordárvizei és az a tény, hogy Magyarország felszíni vizeinek 95 százaléka külföldről érkezik, bőségesen elegendő ok arra, hogy Magyarország elkötelezett legyen a víz ügye mellett - jelentette ki az államfő a Magyar Tudományos Akadémia épületében, ahol megnyitotta az ENSZ-főtitkár víz- és szanitációs testületének (UNSGAB) ülését.

A szakértői testületet 2004-ben hozták létre azért, hogy segítse az ENSZ Közgyűlése által 2000-ben jóváhagyott, úgynevezett milleniumi fejlesztési célok elérését. Az UNSGAB az ENSZ-főtitkár tudományos tanácsadó testülete, évente két ülést tart. Jelenlegi elnöke Haszan bin Talal jordán
herceg.

Áder János kijelentette, a vízhelyzet - a vízellátás biztosítása, a vízszennyezés megelőzése, az előrelátó vízgazdálkodás - a 21. század legsúlyosabb kérdése.

A köztársasági elnök felidézte az idei, valamint a 2002-es és a 2006-os súlyos magyarországi árvizeket, és azt mondta, "a magyarok a saját bőrükön tapasztalták meg az éghajlatváltozás káros következményeit". Hozzátette, ezt a kérdést csak nemzetközi összefogással lehet megoldani.
Elmondta, miután Magyarország felszíni vizeinek 95 százaléka külföldről érkezik, ezért "részben a szomszédainktól függ, mennyi és milyen minőségű vizet kapunk".

Áder János elmondta: a szakértői testület ülése és a kedden kezdődő Budapesti Víz Világtalálkozó jó alkalom arra, hogy "arról beszéljünk, felelősséget viselünk a jövő nemzedékekért, és szót tudunk váltani a nemzeti és a nemzetközi szervezetek felelősségéről is".

Olvasóink írták

  • 1. load 2013. október 09. 09:15
    „Nem kijelentgetni kellene, hanem véglegesen megoldani a Szigetköz vízpótlását, ami a környező települések talajvíz szintjére is kedvező hatással lenne.
    A kétharmad erre már nem elég?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Október 23-ára összellenzéki megmozdulást szervezne az Együtt-PM

Mindenkinek, akinek nem tetszik a rendszer, közösen kellene ünnepelnie - mondta Bajnai Gordon. Tovább olvasom