Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Áder János Katarba utazik

A köztársasági elnök hivatalos látogatás céljából keresi fel az arab monarchiát.
Áder János köztársasági elnök hétfőn hivatalos látogatásra Katarba utazik - tájékoztatta a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) sajtóigazgatósága pénteken az MTI-t. Áder János személyében először keresi fel magyar államfő a Perzsa-(Arab-)öbölben fekvő arab monarchiát.

A közlemény szerint Áder János kedden Dohában megbeszélést folytat Tamím bin Hamad Ál Száni sejkkel, Katar Állam emírjével és Abdalláh bin Nászer bin Kalifa Ál Száni sejkkel, katari miniszterelnökkel és belügyminiszterrel, valamint találkozik a katari magyar kolónia tagjaival.

Áder Jánost útjára elkíséri felesége, Herczegh Anita.

Katarral 1990-ben létesített nagyköveti szintű diplomáciai kapcsolatot Magyarország. A dohai magyar nagykövetség 2003 óta működik.

A KEH háttéranyaga szerint az Öböl-térségen belül Katar gazdaságilag és pénzügyileg megbízható partner, de a gazdasági kapcsolatokban sok a kihasználatlan lehetőség, amely iránt a magyar vállalatok érdeklődése érezhetően növekszik.

Magyarország katari importjának értéke 2013-ban mindössze egymillió dollár volt, exportjáé pedig 25 millió dollár. A kétoldalú kereskedelmi forgalom a rekordévnek számító 2012-ben is alig haladta meg az 58 millió dollárt (ebből 50 millió volt a magyar export értéke). A 2012. évi magyar kivitelnek a gázturbina-alkatrészek (16,9 millió dollár) és a mobiltelefonok (9,8 millió dollár) voltak a legfontosabb elemei.

A magyar aktívum immár állandónak tekinthető. A kétoldalú kereskedelmi és vállalatközi kapcsolatok fejlesztése érdekében 2013 májusában a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara üzletember-delegációja találkozott potenciális partnerekkel, és budapesti látogatásra hívta meg a Qatar Businessmen Association tagjait.

2012 januárjában a kettős adóztatás elkerüléséről szóló megállapodást, 2013-ban pedig energetikai együttműködési egyetértési szándéknyilatkozatot, illetve gazdasági, üzleti és műszaki együttműködési megállapodást írtak alá a két ország képviselői.

A katari magyar kolónia létszáma folyamatosan nő, mára meghaladja a 300 főt. Tagjai általában magasabb képzettséget megkövetelő állásokat töltenek be, és Katar számára is kiemelten fontos nyugati szakértői jelenlétet erősítik.

Magyar államfő még nem járt Katarban. Gyurcsány Ferenc miniszterelnökként 2009-ben tárgyalt Dohában, előtte pedig 2003-ban Szili Katalin házelnökként járt az Öböl-menti országban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már hétfőn elfogadhatják a kilakoltatási moratóriumról szóló törvényt

A moratórium egészen addig tart majd, amíg a devizahitelesek helyzetét rendező jogszabály… Tovább olvasom