Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Áder Bostonban: a magyarok és az amerikaiak a szabadság nemzetei

Magyarország és az Egyesült Államok között fontos összekötő kapocs, hogy mindkét ország népét a szabadság nemzetei között tartják számon - jelentette ki Áder János köztársasági elnök a bostoni magyar tiszteletbeli főkonzulátuson a parlament előtti, 1956. október 25-i sortűz, a "véres csütörtök" évfordulóján elmondott beszédében.
Emlékeztetett rá, hogy Massachusetts fővárosa az angol gyarmati politika ellen tiltakozó 1773-as "bostoni teadélutánnal" végeredményben messze túlmutatott önnön jelentőségén és az amerikai függetlenségi háború előmozdítója volt.

"A mi szemünkben Boston olyan város, amely a szabadság nemzetének bölcsője lett. Kevés nemzet van, amelyet méltán illetnek ezzel a jelzővel. Ezért is megtisztelő számunkra, hogy minket magyarokat is a szabadság nemzetei között tartanak nyilván" - mondta az államfő a mintegy százötven résztvevő előtt.

"Mindig is így tekintettünk magunkra, 1956-os forradalmunkkal pedig méltán váltunk azzá az egész világ szemében" - hangsúlyozta Áder János.

Kitért arra, hogy az 1956-os forradalom vérbe fojtása után Bostonban találhatott menedékre több száz honfitársunk, akik a későbbiekben sikereikkel önmaguknak és Magyarországnak is rangot és megbecsülést szereztek. Az államfő megköszönte a bostoni magyar közösségnek ezt a "tiszteletre méltó erőfeszítést".
Áder János - aki a tiszteletbeli főkonzulátuson jelen volt egy csoportos állampolgársági eskütételen - kijelentette, hogy Magyarország a nemzet fontos, értékes és elválaszthatatlan részeként tekint a diaszpórában élő magyarok közösségeire és számít rájuk.

Hangsúlyozta, hogy a 2010-ben elfogadott állampolgársági törvény a világban élő magyarság egységének és együvé tartozásának szimbolikus és gyakorlati helyreállítását szolgálja. "Azoknak az erőfeszítéseknek a legmagasabb rendű jogállami elismerését jelenti, amelyek révén Önök itt Bostonban is megőrizték a magyar kultúrához, nyelvhez, nemzeti közösséghez való hűségüket" - tette hozzá az elnök.

A jelenlévők csendes tiszteletadással emlékeztek meg az 1956. október 25-i budapesti sortűz áldozatairól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A KENÓ pénteki nyerőszámai

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint az október 25-i KENÓ-játékban a következő számokat… Tovább olvasom