Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Győr-Moson-Sopron - kisalfold.hu

2015. 09. 01. kedd - Egyed, Egon

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Belföld - Magyarország hírei > Áder: a nyelvrokonok felelősséggel tartoznak egymás iránt - fotók

Áder: a nyelvrokonok felelősséggel tartoznak egymás iránt - fotók

A rokonság azt jelenti, hogy nem vagyunk egyedül, hogy vannak, akikkel közös múltunk, jelenünk, jövőnk van, hogy vannak, akikért önmagukon túl is felelősséggel tartozunk. A nyelvrokonság is ilyen - jelentette ki Áder János köztársasági elnök szerdán Siófokon a Finnugor Népek VI. Világkongresszusát megnyitó beszédében.

mti - 2012.09.05. 13:44
Megosztás: Facebook Twitter E-mail
A háromnapos rendezvényen egyebek között etnopolitikai, jogi, nyelvi, oktatási, kulturális és demográfiai kérdések kerülnek napirendre, de számos kulturális program is várja a részt vevő országok delegáltjait. A kongresszuson 25 finnugor nyelvű nemzetiség képviselői vannak jelen.

"Nekünk, finnugor népeknek közös gyökereink vannak. Bár e közös gyökérzet csak nehezen rekonstruálható, tehetséges tudósok, nyelvészek, régészek, néprajzkutatók százainak hála, a történelem ködéből lassan-lassan sikerül sok mindent láthatóvá tennünk az egykori ősi nyelv és az őshaza körvonalaiból. Több évszázad fáradhatatlan kutatómunkája fekszik ebben. Főhajtással tartozunk azért a teljesítményért, amelyet az előttünk járt nemzedékek tudósai elértek ezen a területen" - tette hozzá Áder János Sauli Niinistö finn és Toomas Hendrik Ilves észt elnök, Vlagyimir Megyinszkij orosz kulturális miniszter, valamint több száz vendég jelenlétében.

"Magyarország köztársasági elnökeként magam is kötelességemnek tartom, hogy elismerésemet fejezzem ki nemcsak a nagy elődök, hanem önök előtt is, akik e munka folytatását, a finnugrisztika fejlesztését, hagyományaink, nyelveink ápolását tekintik hivatásuknak" - mondta Áder János.

Mint rámutatott, a közös nyelv nemcsak hagyomány, lehetőség is arra, hogy általa megőrizzük önazonosságunkat, fejlesszük kultúránkat, jobban megérthessük, megismerhessük egymást és önmagunkat. A köztársasági elnök szavai szerint "minden nyelv keletkezése az idők ködébe vész, mégis, megtudni mindent nyelvünkről, nem jelent mást, mint megtudni mindent önmagunkról".

Finnugor Népek VI. Világkongresszusa Siófokon - MTI Fotók: Kovács Tamás
Annak érzékeltetésére, hogy mit jelent az a titokzatos, elemi erejű kapocs, amely "nyelvünkhöz fűz minket", Kölcsey Ferencet idézte, aki szerint: "Meleg szeretettel függ a hon nyelvén. Mert haza, nemzet és nyelv három egymástól válhatatlan dolog, s ki ez utolsóért nem buzog, a két elsőért áldozatokra kész lenni nehezen fog".

"Nekünk, magyaroknak sokáig a nyelvünk jelentette a hazát, a nemzetté válás lehetőségét. Úgy vélem, Kölcsey gondolata programnak ma is elegendő. Azon finnugor népek számára is, akik támogatásra szorulnak a megmaradásban, és azok számára is, akik támogatást nyújthatnak a nyelvük, kultúrájuk fennmaradásáért küzdők számára. Mi magyarok tisztában vagyunk azzal, hogy ebben a támogatásban részt kell vennünk" - jelentette ki Áder János.

Az 1992-ben alakult Finnugor Népek Világkongresszusának célja, hogy a különböző országokban élő finnugor nyelvrokon népek között a kulturális, gazdasági és politikai kapcsolatokat erősítse. A kongresszus alapító tagja Magyarország, Észtország, Finnország és Oroszország. A világkongresszusokat négyévente más-más országban tartják. A 2008-as rendezvénynek az oroszországi Hanti-Manszijszk adott otthont.
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

12 következő >> végére >>> 12 hozzászólás
Moderálásra küldöm 12. Pretorianus 2012.09.06. 20:30

11. pancser 2012.09.06. 19:56
Még mindig nem látom elemér helytálló hozzászólásaira a válaszod...Ha ezt el tudtad olvasni,akkor minden bizonnyal érthető magyarsággal írtam! :) Nem mersz válaszolni neki,félnótás! :)

Moderálásra küldöm 11. pancser 2012.09.06. 19:56

10."Pre...... " te még magyarul se tudsz rendesen, az említett tájnyelvi kifejezést csodásan illik rád, a magyar nyelv mindent ki tud fejezni a létezésed módját is.

Moderálásra küldöm 10. Pretorianus 2012.09.06. 09:59

8. pancser 2012.09.05. 21:22
Az a szép ebben a műfajban,hogy nem tudod,ki áll a nick mögött.És te, mint a sötétben remegő kisgyerek a meglibbenő függönyt is vad szellemnek nézed...
"gáztenger "
Csodás kifejezés,tökéletesen takarja létezésed! Elemér megszólított,ne légy neveletlen,válaszolj neki...

Moderálásra küldöm 9. elemér 2012.09.05. 22:11

Ezeken a bölcs mondásokon érdemes elmélkedni. Ez attol is függ hogy mikor mondták és miért.
Kölcsey Ferencet idézte, aki szerint: "Meleg szeretettel függ a hon nyelvén. Mert haza, nemzet és nyelv három egymástól válhatatlan dolog, s ki ez utolsóért nem buzog, a két elsőért áldozatokra kész lenni nehezen fog".
Nelson Mandela idézete, aki szerint: Ha úgy beszélsz egy emberrel hogy azt megérti, akkor az a fejébe megy. Ha anyanyelvén beszélsz, akkor az szivébe megy.
Kinek szívében a haza nem él, az száműzöttnek tekintheti magát mindenhol; s lelkében üresség van, mit semmi tárgy, semmi érzet be nem tölt.
Mikor átléptem a határt 56-ban megkönnyebültem. Tudtam hogy jobb lehetöségeim lesznek és nem lessz belölem mártir.
Idegen nyelveket tudni szép, a hazait pedig lehetségig mivelni kötelesség.
Kötelesség a hazai nyelvet mivelni, ahol az ember él.

Moderálásra küldöm 8. pancser 2012.09.05. 21:22

7. "Pre......." Hát férfiként eléggé nőiesen viselkedsz, nagymama az ilyen tikokra mondta, hogy paszkonca(tájnyelvi kifejezés). Egy valódi férfi nem csimpaszkodik a másik nyakába, szórja tele a világot jelzős kifejezésekkel, ez nőre vall. A sok szélsőjobbos közül erre csak te vagy képes!
Mindegy maradjunk a témánál, ennek a konferenciának is lehet haszna, egyes nyelvrokonaink, olaj és gáztenger fölött laknak például.

Moderálásra küldöm 7. Pretorianus 2012.09.05. 20:56

6. pancser 2012.09.05. 18:56
Na! Végre egy értelmes mondat rész...:)
"Én nem téged akarlak kielégíteni a számmal,"
Fújj,valamitől már én is hányok... :) Próbálkozz más férfiaknál,hátha...

Moderálásra küldöm 6. pancser 2012.09.05. 18:56

5. Pre........" Én nem téged akarlak kielégíteni a számmal, hanem a tudományt hirdetem. Hogy érthetőbb legyen az olvasónak elmondom újra. A mai magyarság antropológiája, genetikája azonos a Kárpát medencében élő népekével, ennyire kevert nép vagyunk. Ezért úgymond vérrokonaink nincsenek, vagy ha vannak nem azonosíthatók velünk. A nyelvrokonságot, az általunk használt nyelv rendszere bizonyítja, meg a legprimitívebb korszakból származó közös szavaink. Azt hogy ki milyen nyelven beszél az sok mindentől függ. Nyelvet egy-két generáció alatt lehet cserélni. A Bulgária területén lakó szlávokra bolgár-törökök telepedtek, hódítók voltak, de a leigázottak nyelvét vették át, ma szláv nyelven beszélnek a bolgárok. Lombardia is egy germán hódító néptől kapta a nevét, ma ők is újlatin nyelvet beszélnek az olaszt.

Moderálásra küldöm 5. Pretorianus 2012.09.05. 18:21

"Az antropológia genetikai rokonság kimutathatatlan."
Majd két sorral odébb...
"A magyarság genetikai állománya a románokéhoz, szerbekéhez, románokéhoz hasonlít, de a horvátokat se hagyjuk ki, egyszóval kárpát medencei."
Nos,ezért hívnak pancsernak,ugye? :) Nomeg azért,mert antropológiailag kielemzed a magyar politikusokat,kishitler...

Moderálásra küldöm 4. elemér 2012.09.05. 17:22

Azért egész érdekes dolgokka találkozol a net-n pancser, ha utánanézel. A finnugor elmélet hazudik. Számos olyan leleten található rovásírás (lásd például "szeged-nagyszéksósi" lelet), minek korát honfoglalás kora előtti időre datálják, mégis egyértelműen, érthetően megfejthető magyarul, a rovásírás nyelvtani szabályai szerint. A finnugor őshaza elméletével szemben a másik gyakori logikus ellenvetés, hogy a magyar népi kultúra, magyar mitológia, magyar népmesék, magyar népzene, magyar népművészet elemeinek egy része gyakran nem finnugor kapcsolatokra utal.

Moderálásra küldöm 3. pancser 2012.09.05. 16:09

1."rubeola" Jártál finn iskolában. Nem. akkor meg.... A nyelvrokonság jól beazonosítható, a közös nyelv valahol ránk ragadt és rájuk. Következetesen nyelvrokonságról beszél mindenki. Az antropológia genetikai rokonság kimutathatatlan. Persze szellemi törpéknek ez nem számít. dehogy vagyunk a hunok rokonai meg törököké. A magyarság genetikai állománya a románokéhoz, szerbekéhez, románokéhoz hasonlít, de a horvátokat se hagyjuk ki, egyszóval kárpát medencei.


12 hozzászólás12 következő >> végére >>>
Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...