Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Adathalászó csalók

Hamis e-mailekre, csalókra figyelmeztette SMS-ben az OTP Bank azokat az internetbanki ügyfeleket.
Hamis e-mailekre figyelmeztette pénteken SMS-ben az OTP Bank azokat az internetbanki ügyfeleket, akik OTP-direkt szerződéssel rendelkeznek. Ez az első itthoni próbálkozás a tiltott adathalászatra.
Az OTP tegnap SMS-ben figyelmeztette ügyfeleit: illetéktelenek e-mailben próbálnak meg hozzájutni a hitelintézet internetbanki ügyfeleinek személyes adataihoz. A bank azonban sem e-mailben, sem telefonon nem kér ügyfeleitől személyes, illetve azonosító adatokat az elektronikus szolgáltatásokkal kapcsolatban, ezért amennyiben e-mailben bárki, bármilyen indokkal arra kéri az internetbanki ügyfeleket, hogy rendeljék meg az OTP-direkt internetes szolgáltatását egy megadott elérési útvonalon, ezt semmiképpen ne tegyék meg, hanem értesítsék a bankot az informacio@otpbank.hu e-mail címen.

A csalók egy banánhéjon csúsztak el: csütörtök este ugyanis az egyik ügyfélnek elektronikus levelet küldtek, amelyben arra kérték, lépjen be az OTP-direkt oldalára, különben megszüntetik a hozzáférését, mert nem használja a szolgáltatást. Az illető azonban naponta akár többször is letöltötte az OTP-direktet, ezért felhívta a bankot, hogy valami probléma történhetett. Megadta ugyan az adatait a csalóknak, de mivel ezután azonnal szólt a banknak is, ezért visszaélés nem történt. Más esetekről egyelőre nem kapott hírt a legnagyobb hazai pénzintézet, de a biztonság kedvéért közzétette a figyelmeztetést.

Nyugati országokban nem ismeretlen az internetes csalásnak ez a formája. Az adathalászat lényege, hogy a felhasználó olyan e-mailt kap, amely úgy néz ki, mintha egy legálisan működő intézménytől – leggyakrabban internetes áruháztól, banktól, aukciós oldaltól – érkezett volna. A felhasználót ezzel csalják az eredetihez hasonlító, de hamis internetes oldalra, ahol aztán személyes adatai, például bankkártyaszáma, PIN kódja vagy jelszavai megadására kérik. A mostani hamis oldal egy ingyenes osztrák szerveren található.
A bank feljelentést tett a rendőrségen, s a rendszer ezentúl azt is figyelni fogja, hogy a bank hivatalos portálján keresztül lépett-e az ügyfél az OTP-direkt oldalaira – ha nem, a rendszer figyelmezteti a felhasználót.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megint demonstrálnak a sertéstartók

A sertéstartók ismét demonstrációra készülnek, mivel újra 265–270 forintra esett vissza az… Tovább olvasom