Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 14°C Még több cikk.

Abortusztabletta: nálunk késik, Parmában bevált

A gyógyszeres terhességmegszakítást Magyar- és Olaszországban is nemrégiben engedélyezték, ám nálunk a bevezetése késik, ezért a tapasztalatokat egyelőre nem tudjuk összehasonlítani, de Parmában élő olvasónk beszámolt az ottani gyakorlatról.
A gyógyszeres terhességmegszakítást már tavaly engedélyezte az egészségügyi miniszter, de a készítmény még nem került hazai forgalomba. Csúszik az abortusztabletta júliusra tervezett bevezetése. A hírek szerint a francia gyártó – amellyel a kereskedők tárgyalnak – még nem kezdeményezte a gyógyszer magyarországi törzskönyvezését. Nálunk az abortusztablettát a terhesség 7. hetéig lehet majd alkalmazni, kizárólag kórházi felügyelet mellett. Az esetek 95 százalékában sikeres eljárás legfőbb előnyének azt tartják, hogy ugyan szövődmények felléphetnek, de a meddővé válást kizárja az eddigi gyakorlat. Olaszországban, ahol 1978 óta teszi lehetővé a törvény az önkéntes terhességmegszakítást, már tapasztalatok is vannak.

Fontos a kórházi

megfigyelés


Parmában élő olvasónk, Anikó arról írt, hogy városában január óta lehetséges a Ru486 nevű abortusztabletta alkalmazása a nem kívánt terhesség megszakítására. Mivel bevezetése egyelőre kísérleti jellegű, az első 7 hónap értékelésére sokan kíváncsiak voltak. Parmában, ahol választani lehet a sebészeti beavatkozás és a gyógyszer között, az év eleje óta 28-an választották az abortusztablettát. Nem volt eredményes 3 esetben, náluk utólag szükség volt művi terhességmegszakításra is. Ez az arány azonban a szakemberek szerint megfelel a szakirodalomban leírt átlagnak.
Az Ru486 alkalmazása esetén követendő olasz előírások szigo-

rúak: először is ultrahangos vizsgálattal meg kell győződni arról, hogy a terhesség nem haladta-e meg a 42 napot, továbbá, hogy az érintettnek nincs-e valamilyen gyógyszerallergiája. A vércsoportot is megállapítják, azután az asszony beveszi a tablettát, s 2 órán keresztül megfigyelés alatt az intézményben kell maradnia. Másnap egy általános ellenőrzésre vissza kell mennie. A következő napon, amennyiben még nem abortált – ez az esetek 2–3 százaléka –, egy másik, Cytotec nevű gyógyszert kap, amelytől megkezdődik a méhizomzat összehúzódása. A páciens megint megfigyelés alatt marad 2 órán keresztül.

Kötelező

felvilágosítással jár


Az abortusztabletta bevételét követő 14. napon nőgyógyászati és ultrahangos vizsgálaton, a fogamzásgátlás fontosságát és módjait ismertető beszélgetésen kell részt venniük a nőknek. Ez a vizsgálat nagyon fontos és kötelező, tehát egyelőre csak olyan hölgyek kapnak lehetőséget a gyógyszeres abortuszra, akik a kórháztól nem laknak túlságosan messze, így meg tudnak jelenni. A közeli lakóhely fontos az esetleges komplikációk esetén is, bár erre nem volt még példa. Ezért több dél-olaszországi illetőségű hölgyet nem fogadott a kórház.
Hogy a kórházi megfigyelés mennyire fontos, az is mutatja, hogy Torinóban egyelőre leállították a kísérletet. Nem egészségügyi okokból, hiszen minden asszony jól van, aki ezt a módszert választotta. Az ok etikai: nem tartották be a szigorú eljárási szabályokat.
Az orvosság bevétele után azonnal hazaengedték a pácienseket, továbbá senki nem próbálta őket elhatározásuk megváltoztatására bírni a beavatkozást megelőzően, pedig ezt a jogszabály feltételként írja elő.

A műtéttől félők

választják


Parmában egyébként Anikó beszámolója szerint a tabletta bevezetése óta egyáltalán nem emelkedett az abortuszok száma. Általában a sebészeti beavatkozástól, az altatástól való félelem miatt folyamodnak ehhez a módszerhez azok a hölgyek, akik már egyébként is biztosak abban, hogy nem kívánják megtartani a gyermeket. Akadt olyan eset is, hogy a hölgy először a tablettát választotta, az-

után mégis a sebészi beavatkozás mellett döntött, mondván, így egy nap alatt túl van rajta, s nem kell újabb szabadnapokat kérnie a munkahelyén. Mások azért választják a gyógyszert, mert szerintük így nem kívánt terhességük és annak megszakítása titokban marad. Olyan is van, aki azért ellenzi az új megoldást, mert nem akarja, hogy otthona erre a megrázó eseményre, fájdalmas döntésre emlékeztesse. Hallani olyan páciensről is, aki csak azért választotta a Ru486-ot, mert orvosa azok közé tartozik, akik lelkiismereti okokból nem végeznek művi terhességmegszakítást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szőlőt, édesem!

A nap-érlelte szőlő segítségével könnyen és gyorsan megszabadulhat súlyfeleslegétől. Tovább olvasom