Kisalföld logö

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 19°C Még több cikk.

Abigél kontra Harry Potter

Szabó Magda Abigélje J. K. Rowling Harry Potterjével kerül szembe A Nagy Könyv versenyben.

Árkodon a szigorú leánygimnáziumban valaki egy kőszobrot megszemélyesítve bujkál a falak között „és amerre jár, ott elfelejtenek sírni a Matulában". Gina, az elkényeztetett pesti úrilány, eleinte nem hisz a szobor csodatévő erejében, egészen addig, amíg az üzenni nem kezd neki, segíti, s menekíti, bármilyen butaságot is talál ki, hogy menekülhessen a kollégium-erőd fogságából. A regényből augusztusban a Magyar Televízió A Nagy Könyv című műsora kisfilmet forgatott, melynek egyik főszerepét, Gina barátnőjét, Kis Marit, egy győri diáklány alakítja, Mazsaroff Réka.

Jelenet a kisfilmből
Filmre írt olvasójáték

A Nagy Könyv program őszi folytatásában a top 12 könyvből készült irodalmi versenyfilmsorozat kezdődik e hét szombatján, mikor a Micimackó csap össze a Tüskevárral. Hat héten át adásonként két regényfilm küzd a nézői szavazatokért.
A múlt héten (szeptember 22., m1) kisorsolt párbajellenfelek azok a 25 perces filmek lesznek, melyek neves magyar közéleti szereplők – énekes, színész, író, zeneszerző… – ajánlásával készültek a nyár folyamán. Az ajánlás alatt mást értenek az ötlet kitalálói, mint hogy az „arcok" – ahogy A Nagy Könyv-propaganda nevezi őket – bemutatják a műveket. Egyedi alkotások születtek egy-egy regény megismertetése céljából. A hang és a kép mesterei pedig filmre varázsolták a győztes 12 könyvet. Az eredeti történetet közel hozták a mai világhoz. Egy-egy középpontba állított szereplő – Alföldi Róbert, Schubert Éva, Geszti Péter, Sebestyén Márta, Ákos – „szemüvegén" keresztül szemlélhetjük a múltat (értsd: regény egykor) és a jelent (értsd: üzenete a mához).

Győrből az árkodi gimnáziumba

Szabó Magda Abigélje J. K. Rowling Harry Potterjével versenyez.
A Kisalföldön élők az Abigélt egy okból megkülönböztetett figyelemmel nézhetik és segíthetik győzelemhez, hiszen egy megyénkbeli, jelesül győri kislány is szerepel a filmben. Tizennyolc sárospataki gimnazista és a Ginát alakító budapesti Karácsony Lonci mellett főszerepet osztott a rendező egy tehetséges diáklányra, Rékára, aki itt lakik a „szomszédban" Győr-Bácsán.
Mazsaroff Réka 13 éves és a megyeszékhelyen jár általános iskolába, 8. osztályos az Öveges Kálmán Gyakorlóiskolában. Szerény, csendes, kedves lány, kicsit félszegen válaszolgatott a Kisalföld kérdéseire. Elmondta, hogy egy egyházi szervezésű nyári táborban töltött két hetet a szünidőben, ahol is egy nap filmesek jelentek meg. Az Abigél rendezője, Szederkényi Júlia és asszisztense azzal a céllal érkeztek Balatonfenyvesre, hogy szereplőket találjanak az augusztusi forgatáshoz. Húsz árkodi gimnazista lányt kerestek. Megadták a lehetőséget minden lánynak, „aki kedvet érez hozzá és tehetséget lát magában", hogy egy próbafelvételen részt vegyen.

Schubert Éva és Csákányi Eszter között a győri Mazsaroff Réka
Horn Mici házában egy budai villában

– Lefényképeztek és kamera előtt kellett beszélni, szerepelni – mondja Réka, majd hozzáteszi: – Megadtam a címem, elérhetőségem, s a válogatás úgy ért véget, hogy csak egy „majd visszajelzünk, ha döntöttünk" ígérettel jöttem haza Győrbe. Már majdnem feladtam, mikor augusztus 16-án este megszólalt a telefon, s közölték, két nap múlva Pesten kell lennem, mert engem választottak Kis Mari szerepére.
Budapestről még augusztus 18-án továbbutaztak Sárospatakra a filmes stábbal együtt, ahol hat napig forgattak ugyanabban a református kollégiumban, ahol 1978-ban az első filmváltozata is készült az Abigélnek. További két napot még Budapesten is töltött Réka édesanyjával, aki elkísérte kislányát a filmezésre. A fővárosban egy budai villában vették fel a film utolsó jeleneteit, „Horn Mici házában", akit ezúttal Ruttkai Éva méltó utóda, Csákányi Eszter alakított.
– Hihetetlen sürgés-forgás volt minden egyes forgatási napon. 12–14 órát dolgoztunk naponta, a stáb is, a szereplők is – meséli Réka. – Nagyon kellett koncentrálni. Nemcsak azért, mert a jelenetek előtt kaptuk meg először és utoljára az instruk-
ciókat egy-egy képhez, beállításhoz, hanem azért is, mert nem időrendi sorrendben forgattunk – idézi fel emlékeit a győri lány, majd hozzáteszi: szeptemberben már az utómunkák zajlottak, vágás, szinkronizálás. – Én is csak a tévében fogom először látni, hogy sikerült helytállnom a szerepemben.

Abigél ma is erőt ad

Schubert Éva, aki a film arca, főszereplője is a filmnek, nemcsak narrátorként kalauzolja a nézőket a regénybeli történetben. A színésznő az eredeti történetben is játszott az első filmes változatban: Szerencsi Évával, Garas Dezsővel, Zsurzs Katival, Piros Ildikóval, Ruttkai Évával, Básti Lajossal együtt. A most készült montázsfilmben is feltűnnek az egykori szereplők, egy tablóképről tekintenek le a sárospataki gimnázium folyosóján a régi-új diákokra.
– Kicsit eltér a kisfilm a regénytől, de éppcsak annyira, hogy kedvet csináljon a könyv elolvasásához, végül is ez a játék célja – tudtuk meg Rékától.

További titkokat azonban nem árulunk el, pedig rejtély akad elég: milyen szerepet alakít Kamarás Iván, hogy kerül egy maszk a történetbe, miként lehetséges, hogy nem is egy színész bújik a csodatévő Abigél szerepébe?
Az első filmes feldolgozásból, na és a regényből sokak előtt ismert szobor (Abigél) kulcsszereplő a történetben. Erőt ad, s számtalanszor segítő kezet nyújt az árkodi leánygimnáziumban élő matulásoknak, kizárva ezzel az erőd falai közül mindazt a borzalmat és véres valóságot, amit a második világháború jelentett a világnak, keresztényeknek, zsidóknak, gazdagnak és szegénynek, mindenkinek…

Schubert Éva  a kedvenc

Réka jövőre a győri Kazinczy-gimnáziumba készül. A későbbieket illetően elárulta, kacérkodik a gondolattal, hogy színésznő legyen. Szabadidejében karatézik, táncol, verseket ír és rengeteget olvas. Kedvenc színe a kék, illata a fahéj, állata a cica,  írója Thomas Brezina, énekese Freddie Mercury, színésznője augusztus óta és végérvényesen – szögezi le – Schubert Éva.

Igazi kamasz, nem szereti a kötelező olvasmányokat, saját ízlése szerint böngészi a könyvesbolt polcait. Az Abigélben úgy szerepelt – fedi fel titkát –, hogy nem látta a filmet előtte és a regényt sem olvasta. Azt mondja, hál’ istennek, így nem befolyásolhatta senki és semmi, csak a rendező és a barátságos, kedves és segítőkész Schubert Éva, aki tanácsokkal látta el szerepe megformálásánál.
– Nálam elérték céljukat az alkotók, ahogy hazaértem, máris elolvastam a regényt – meséli Réka –, remélem, még sokan lesznek így ezzel.
S hogy szükségünk van-e Abigélekre az életben? Erre a kérdésre is felnőtt bölcsességgel válaszol a győri diáklány:
– Egyre inkább. Én modern lánynak érzem magam, mégis sokszor elképedek azon, amit a tévében látok, az újságban olvasok vagy az utcán tapasztalok. Valahogy rosszfelé tartunk. Az én Abigélem Isten, s hiszem, hogy jófelé terel majd, ha a jövő kapujában állok…

Abigél és Harry Potter versenyét október 29-én az este hat órakor kezdődő adásban láthatják az m1-en

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Foton: történelmi mérkőzés előtt

Kosárlabda

Története első bajnoki mérkőzését játssza holnap a Rába Quelle-Foton… Tovább olvasom