Kisalföld logö

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 0°C | 5°C Még több cikk.

A zsidó esküvő rejtelmei

Nem mindennapi tárlatot láthatnak az érdeklődők a Lábasházban. A Bécsi Zsidó Múzeum gyűjteményéből rendezett tárlat felidéz néhány szokást és bemutat néhány tárgyat, amelyek segítenek „felfedni” a zsidó esküvő rejtelmeit.
A kiállítás címe: Burekász legyen-e, vagy negyed csirke? A lakodalomban többnyire ugyanis megkérdezik a vendégeket, hogy mit szeretnének enni: burekászt, vagyis töltött leveles tésztát, vagy negyed csirkét. A zsidó hagyományok szerint a házasságkötés az isteni teremtés folytatása. Az esküvő annyira fontos esemény, hogy ilyenkor még a tóra tanulmányozását is félbe kell szakítani. A szentelés (kiddusin) szó jelöli a házasságot. Férfi és nő csak akkor tökéletes, ha együtt élnek, hogy „egy testté” legyenek. A különböző esküvői szokásokat át- meg átszövi a néphit, amihez gyakran vallási legitimációt is találtak. A kiállításon látható velencei fátyol például a menyasszony „letakarását” idézi fel. Ez a szokás feltehetően azért alakult ki, hogy elhárítsák a gonosz pillantását és elhitessék a démonokkal, hogy a menyasszony gyászol. A vőlegény a gyász színlelésére hamut szór a fejére. A démonhit legnyilvánvalóbban a pohár eltörésében mutatkozik meg. A házasságlevél felolvasása után a vőlegény eltapos egy poharat. Az eredeti szertartás szerint borral teli edényt hajítottak az úgynevezett menyegzői (chupa) kőnek. Ez kettős funkciót töltött be: a démonokat italáldozatban részesítették és a zajjal még rájuk is ijesztettek. A szokást később megváltoztatták, nehogy a démonok áldozati adományban részesüljenek. A XVI. században pedig új magyarázatot is találtak a pohártörésre: a Jeruzsálem elpusztítása fölötti gyász szimbólumát látták benne.
Házasságlevél – ketuba – nélkül a zsidó házasságkötés nem érvényes. Ebben – többek között – a férfi kötelezi magát, hogy gondoskodik az asszonyról és megállapítják azt az összeget, amelyet a nő kap kézhez, ha férje elválik tőle, vagy meghal.
A zsidó jogban adott a válás lehetősége. Ehhez szükséges a válási oklevél (get), amelyet a férfi állít ki. Abban a pillanatban, amikor a feleség megérinti, beleegyezik a válásba.
A kiállítás – amely Debrecenben és Nagykanizsán is látható volt – augusztus 27-ig Sopronban, azt követően pedig Szombathelyen és Szegeden várja az érdeklődőket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MKB-Euroleasing: Kedvező sorsolás

Kosárlabda

Kisorsolták Münchenben a 2006/2007-es európai kosárlabdaidény négy… Tovább olvasom