Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

A zöld hályog felismerése és kezelése

Ma általánosan elfogadott meghatározás szerint sokféle eredetû betegségrõl van szó.

A glaukóma, vagyis a zöld hályog a látásromlás okai között még mindig vezető szerepet betöltő, alattomosan kialakuló, kezelés nélkül vaksághoz vezető betegség. A fejlett közegészségüggyel rendelkező országokban a második leggyakoribb vaksági ok.

Régebben csak a magas szemnyomással és annak káros következményeivel hozták összefüggésbe. Ma általánosan elfogadott meghatározás szerint sokféle eredetű betegségről van szó, melyek közös jellemzője a látóidegfőt ellátó kis erek keringészavara, mely a látóideg károsodása következtében látásélesség- és látótérromláshoz vezet. Ennek hátterében leggyakrabban, de nem minden esetben, a szemgolyó fokozott belső nyomása áll.

A BETEGSÉG KIALAKULÁSA

A betegség kialakulásában szerepet játszik a szem belsejében folyamatosan termelődő és tápanyagot szállító csarnokvíz. Az egészséges szemben azonos arányban termelődik és vezetődik el a szemből, így alakítva ki a szemgolyó belső nyomását. A glaukómás betegek többségénél a csarnokvíz nem tud megfelelő mértékben elfolyni, ezért a szemnyomás megemelkedik. Mikor gondoljon arra, hogy glaukómás lehet? – ha betöltötte a 40. életé ve t , – ha a családban már van zöld hályog, – ha időnként átmenetileg homályosan lát, – ha magas a vérnyomása, CSECSEMŐKORBAN SOK MINDEN ELDŐL cukorbeteg, krónikus szív- és érrendszeri beteg, – ha erős szemüveget visel.

A GLAUKÓMA KORAI FELISMERÉSE

A betegség szemészeti vizsgálattal felfedezhető, karbantar tható.

A betegek 90%-ánál csaknem panaszmentes szemen jó közérzet mellett alakul ki, ezért fontos a betegség időbeni felismerése. 40 éves kor felett ajánlott évente szemorvosi vizsgálaton megjelenni. A diagnózis a szemnyomás pontos mérésével, a látóidegfő megfigyelésével és látótérvizsgálattal felállítható. A köztudatban legismertebb klinikai kép a nagy fájdalommal, hányingerrel, hányással járó glaukómás roham, melynél sokszor háttérbe szorulnak a szemészeti tünetek: a szemgolyó vörössége, homályos látás, fényforrások körül érzékelt szivárványkarika. Ez az állapot sürgősségi ellátását igényel.

A KORSZERŰ KEZELÉS

A bizonyított zöld hályog egész életen át tartó kezelést, rendszeres szemészeti ellenőrzést igényel, ettől függ a látás megóvása. Leggyakrabban konzervatív terápiát alkalmaznak, mely a csarnokvíztermelést csökkentő vagy annak elvezetését segítő szemcseppeket jelenti, szükség esetén lézer kezeléssel vagy műtéti beavatkozással kiegészítve. A zöld hályog napjainkban is gondos odafigyelést igénylő betegség mind a páciens, mind az orvos részéről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kábítószer-

gyanú

Az elmúlt napokban a beledi vasútállomás melletti vasúti rakodón a Kapuvári Rendőrkapitányság… Tovább olvasom