Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

A zaj mint közveszély

Húsz decibelnél még normális, 65-ön felül egészségkárosító, 140-nél már fájdalmat okoz a zaj.

Mint a dpa német hírügynökség a Brockhaus Naturwissenschaft und Technik című lexikon adataira hivatkozva írta, 20 decibel erősségű hangoknál az ember még nyugodtan tud aludni, ennyi egyébként a normális ki- és belégzés keltette zaj szintje is.

Tíz ponttal feljebb, 30 decibelnél - például egy hangosabb vekker ketyegésekor vagy egy kevésbé korszerű hűtőszekrény beindításakor - már kellemetlen érzés alakulhat ki.

A lakóhelyiségekben általában 40-50 decibeles a zajszint, hivatalokban, irodákban viszont már elérheti a 65 decibelt. Ez utóbbi éppen határérték, mert ennél erősebb lárma már egészségkárosító lehet: kisebb-nagyobb mértékben korlátozódhat tőle a pszichikai teljesítőképesség.

Az utcai közlekedésben az emberek 85 decibeles zajnak vannak kitéve, a légkalapács valamivel több mint 100 decibelt "produkál", de még ez a harsány munkaeszköz is elmarad a rock- és popkoncertek 110 decibeles hangerejétől.

115 decibel ismét küszöbérték: az ennél erősebb zajterhelés már rövid idő elteltével halláskárosodást okozhat.

A sugárhajtású repülőgépek startjakor a hajtóművekből a géptől száz méterre álló emberre 130, a tőle csak 25 méterre lévőre pedig 140 decibeles zajt zúdul - mely utóbbi már fizikai fájdalmat okoz.

(MTI-Panoráma)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább fogy a magyar

Többen születtek, de többen is haltak meg az év első két hónapjában, mint az előző esztendő azonos… Tovább olvasom