Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

A vöröshagymának leáldozott, a fokhagymáé a jövő

Az uniós kereskedelmi tapasztalatok azt mutatják: a nemzetközi piacon a makói vöröshagyma nem állja meg a helyét, úgy tűnik azonban, a fokhagyma biztos keresletre számíthat. Mágori Józsefné kereskedő szerint a hagymafesztivál szakmai szerepének erősítésével lendület adható a termelési kedv növeléséhez – hiszen ez az ág biztos megélhetéssel kecsegtet.
A Makó környéki zöldségtermesztők évről évre keservesebb tapasztalatokról számolnak be a megtermelt vöröshagyma értékesítésével kapcsolatban. Úgy tűnik, hogy ennek a zöldségfélének egyelőre leáldozott a külföldi piacokon csakúgy, mint hazai értékesítésben – mondta Mágori Józsefné nagykereskedő. A szakember azonban rögtön hozzátette: a termelők számára van kiút, méghozzá úgy tűnik, hogy a fokhagyma.

– Míg a magyar termelő kilónként 30-40 forintból tudja előállítani a vöröshagymát, addig Németországból, Ausztriából 12 forintos kilogrammonkénti áron is hazánkba jut a termény. Ezzel nem versenyezhetünk, a fokhagymában azonban vannak még lehetőségek. A természeti adottságoknak megfelelően itt, Makó környékén nő a legnagyobbra ez a faj, ami helyzeti előnyt jelent számunkra a nemzetközi piacon. Amíg nem fejlesztenek ki olyan fajtákat, amelyek Németalföldön, vagy Lengyelországban is nagyra nőnek, a fokhagyma biztos megélhetést nyújt a makói termelőknek – fogalmazott Mágoriné. Hozzátette: a stabil piac, azaz az állandó termelés megvalósításához azonban megfelelő hírverés, marketing szükségeltetne.

A kereskedő elképzeléseinek gyakorlatra váltását is közzé tette a legutóbbi képviselő-testületi ülésen, ahol rámutatott: a város idén összesen 11 millió forintot költ a hagymafesztiválra, ám a költségek több mint kétharmadát a szórakoztató rendezvényekre fordítják, ami nem köthető közvetlenül a zöldségféle népszerűsítéséhez. Ezért javasolta: nagyobb összeggel támogassanak egy olyan konferenciát, amelyre a termelők is meghívást kapnak, és felkészült, nemzetközi szaktekintélyek osztják meg a hallgatósággal gyakorlati tapasztalataikat.

– Égető szükség lenne egy magas színvonalú szakmai konferenciára, hiszen ha gyorsan nem fejlesztjük ezt a termelői ágat, a hasonlóan jó természeti adottságokkal megáldott, határainkon kívül eső Bácskában vagy Bánátban is az uniós piacoknak megfelelő minőségben termelik majd meg a fokhagymát, így ezt a megélhetési lehetőséget is elveszítjük.
Nem beszéltem a levegőbe, már fel is vettem a kapcsolatot a világ egyik legnevesebb, francia székhelyű fokhagymavetőmag-előállító cégével, amelynek szakemberei szívesen tartanának előadást Makón a legmodernebb termelési technológiáról – mondta Mágoriné. Hozzáfűzte: a termelőkkel együtt a fokhagyma népszerűsítése érdekében vállalnának egy rekordkísérletet is – a hagymafesztivál idején a világ leghosszabb fokhagymafüzérét fonnák meg.

Gépek nélkül emberfeletti erőfeszítés

Droppa Kálmán makói termesztő lapunknak elmondta: szerinte a fokhagyma az egyetlen zöldség, aminek ezen a környéken jövője van. Családjának úgy tűnik, biztos megélhetést nyújt a fokhagyma, amit évek óta tíz hektáron termel.

– Ahhoz, hogy egy család egyáltalán megérezze a fokhagymatermesztés anyagi hasznát, legalább másfél hektáron kell termelnie. Ez azonban már emberfeletti munkát jelent a hagyományos, kézi módszerekkel. Az egyetlen út: gépesíteni kell. Egy szedőgép például, amit egy esztendőben jó, ha egy hónapig használunk, 3-7 millió forintba kerül. Szerencsére az én gazdaságomban már majdnem minden gépesített, így esélyünk van a folyamatos termesztésre – fogalmazott a gazda. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Köztisztviselők báloztak

Tizenegyedik alkalommal báloztak a hétvégén a megye földhivatali dolgozói. A hangulatot operett-… Tovább olvasom