Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

A volt miniszter szerint válságban van az egészségügy

Alapvető szemléletváltásra van szükség az egészségügyben, mert az ágazat mély és elhúzódó válságban van - mondta Rácz Jenő volt egészségügyi miniszter egy keddi budapesti konferencián.
A Veszprém megyei Csolnoky kórház főigazgatója egyetért Róna Péter közgazdász azon kijelentésével, miszerint szakítani kell azzal a szemlélettel, hogy az egészségügyi kiadások csak egy tételt jelentenek a költségvetésben. Úgy vélte, nem lehet mindig, mindenkor pénzügyi szemlélettel közelíteni az ágazathoz.

Rózsa András, a TEVA Magyarország Zrt. vezérigazgatója elmondta: azért is kell új alapokra helyezni az egészségügyet és prioritásként kezelni, mert nagy az értékteremtő képessége, az ágazathoz kapcsolódó iparág komoly "befizetője" lehet a gazdaságnak a munkahelyteremtő lehetőségektől kezdve a turizmusig.

Úgy vélte, az eddigi kormányok ugyan megpróbáltak néha változtatni az ágazaton, azonban igazi, érdemi változás nem történt. A következő kormányoknak meg találniuk a kitörési pontokat, amelyek egy része az egészségügyön keresztül az egészségipar, a változtatáshoz azonban többletforrások is kellenek.

Repa Imre, a Kaposi Mór Megyei Oktató Kórház főigazgatója szerint az ágazatban rendezett viszonyok kellenek, "be kell fejezni a hazudozást". Véleménye szerint a jelen gazdasági válság jó alapot teremthet a már említett paradigmaváltásra, mert a mostani állapot tarthatatlan. "Most van egy olyan szituáció, ahol mindenki keresi a világon a megoldási lehetőségeket" - fogalmazott, hozzátéve, Magyarország viszont csak sodródik. Szerinte szakítani kell az ágazatban meglévő feudális viszonyokkal, a beidegződött szokásjogokkal.

Az eddigi átalakítási kísérletek megbuktak, mert nem összességében történtek és nem kapcsolódtak sehova, továbbá rossz alapokon indultak volna el - mondta. Szerinte a rendszerváltást nem éltük meg, nem éltünk a változás lehetőségével, de szintén nem használtuk ki az európai uniós csatlakozás adta lehetőségeket sem, és úgy tűnik - vélte - nem élünk majd a gazdasági válság kínálta változtatással sem.

Az egészségügyre nem szabad úgy tekinteni, mint "a temetkezési vállalat előszobájára", hiszen az ágazat egy sor lehetőséget kínál a gyógyturizmuson át a természetgyógyászaton keresztül a szépségiparig. A főigazgató szerint szükség van egy biztosítóra, de teret kell engedni a kiegészítő biztosítóknak is, amelyeken keresztül a számítások szerint 300 milliárd forintot nyerne az ágazat.

Az egészségügyben nem versenyképesek a bérek és 160 intézményt nem lehet eltartani - vélte a főigazgató -, hozzátéve, Magyarországnál gazdagabb országok sem képesek erre. Alapvető gondnak nevezte a társadalmi és politikai párbeszéd hiányát. Repa Imre szerinte egy-egy ötlet elhangzásakor csak azt nézik az emberek, hogy melyik politikai táborhoz tartozik az illető.

A konferencián felszólalók mind egyetértettek abban, hogy az egészségügy megerősítése a hozzá kapcsolódó iparágak révén a gazdaság húzóágazata lehet.

Az Egészségügyi Baráti Társaság konferenciáján kiosztott tanulmánykötet szerint az egészségipar statisztikailag mérhető teljesítménye, az ágazatok bruttó hozzáadott értéke 2000 és 2007 között 739,3 milliárd forintról 1378,5 milliárd forintra nőtt folyó áron. Ez a teljesítmény a nemzetgazdaság bruttó hozzáadott értékének 2000-ben 6,4 százaléka, 2005-ben 6,9, míg 2007-ben a 6,3 százaléka volt.

Magyarország egészségügyre szinte azonos arányban költ, mint az EU15-ök. Az EU15-ben az egészségügyi kiadások aránya 3,4 százalék, míg Magyarországon 3,6 százalék volt 2007-ben.

Olvasóink írták

 • 4. fióka 2009. október 01. 15:44
  „load 2009.09.30. 11:06--->sok kicsi sokra megy,de ha a te műtéted múlna azon a pár misin valószínű megváltozna a véleményed.Nem a fizetésük kellene hanem amit összelopnak.”
 • 3. load 2009. szeptember 30. 11:06
  „2. info2009*
  Mire mennél vele?
  A miniszterek átlagos havi fizetés 1,3 millió bruttó.
  A 14 miniszter éves bruttó fizetése 1,67 ezreléke az egészségügy éves költségvetésének.
  Számolj, mielőtt ilyesmiket leírsz!
  Persze ha csak hangulatkeltésnek szántad, az más.”
 • 2. info2009* 2009. szeptember 29. 21:45
  „A Miniszterelnok Ur es az osszes miniszter mondjon le a fizeteserol es ajanlja fel az egeszsegugynek. Kezdjuk ezel.”
 • 1. kivagyokén 2009. szeptember 29. 19:35
  „Ehez nem kell miniszternek lenni. Ezt a 90 éves Mari néni is tudja, csak ő a saját bőrén érzi. Viszont felelősségre nem vontak senkit. Őt se, mint VOLT minisztert, pedig neki is köze lehet a mostani állapotokhoz. Persze mindíg a KORMÁNY a hibás. Tökmindegy, melyik csak a kormány. Azért erdekes dolog, mikor a miniszterelnök gyermeke volt beteg, bizony Apu a zsebéből finanszírozta a költségeket. Na persze neki volt rá pénze. Mari néni megnyugodtan forduljon fel. Ezzel ugye több hasznot is hajt.
  1) Nem kell nyugdíjat fizetni
  2) Nem foglal kapacitást
  3) Több pénz marad, így ki tudják fizetni a milliós fizetéseket az IGAZGATÓKNAK.

  Lehet mondani hogy rosszindulatú vagyok és irigy. Nem érzem magamat annak, de ez sem sokkal másabb mint a BKV, Metróépítést. Van pénz dögivel, csak oda nem jut, ahová kéne”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

15 év letöltendő a brutális gyilkosnak

Jogerősen tizenöt év fegyházbüntetésre ítélte a Debreceni Ítélőtábla kedden azt a férfit, aki 2007-ben brutálisan megölte ismerősét. Tovább olvasom