Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

A vízügyi igazgatóság felülvizsgálatot kér

Az Édukövízig felülvizsgálati kérelemmel él a Fertő tavi nád aratási jogával kapcsolatban született jogerős bírósági döntés ellen. Janák Emil álláspontja szerint jogosan vette fel az igazgatóság a támogatást.
Tovább folytatódik a Fertő tavi nád földhasználati joga körül kialakult vita. A megyei bíróság a közelmúltban hozta meg jogerős döntését, miszerint nincs jogalapja vizsgálni, így módosítani sem az 1975-ben született nádgazdaság és vízügy közötti megállapodást, ami a Fertő Tavi Nádgazdaság Rt.-nek biztosított ingyenes aratási jogot. Minderről korábban már beszámoltunk (Kisalföld, július 15., szombat), akkor Janák Emil igazgató lapunknak azt mondta, az iratok áttanulmányozása után részletesen beszámol a vízügy álláspontjáról.
– Tudomásul vettük a határozatot, de mivel nem értünk vele egyet, felülvizsgálati kérelemmel élünk – jelentette ki Janák Emil. – Az igazgatóság korábban valóban kapott és fel is vett húszmillió forint agrár-környezetgazdálkodási támogatást. Úgy véljük, jogosan, ugyanis az igazgatóság csak azon területek után jutott a kiegészítéshez, amelyek jogerősen is a kezelésébe tartoznak. Körülbelül ezer hektárról van szó. Álláspontunkat továbbra is fenntartjuk, azaz nem engedhetjük, hogy az értékes, hatezer hektáros terület kezelői joga magánkézbe kerüljön. A nádgazdaság magánosítás előtt áll, így nemcsak a cég, hanem ezzel együtt az egész nádas kikerül az állam kezéből. Véleményünk szerint akkor lenne tiszta helyzet a Fertőn, ha nem csupán egy vállalkozás végezhetné a nádaratást, hanem versenyeznének érte. Ez esetben már minden résztvevőnek érdeke lenne betartani a környezetvédelmi előírásokat, hiszen szabályszegés esetén a szerződést fel lehet mondani. Célunk ugyanakkor, hogy közösen tevékenykedjünk a tó érdekében.
Merkei Attila, a nádgazdaság vezérigazgatója korábban többször is hasonlóan nyilatkozott, azaz, hogy a nemzeti parkkal kiegészülve fogjanak össze. Az eddigi tapasztalatok viszont azt mutatják, csak elvben, a szavak szintjén van együttműködés, a valóságban inkább a pereskedés a jellemző.
A Fertő Tavi Nádgazdaság Rt. leendő új tulajdonosáról egyelőre még nem döntött az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Zrt. Eredményt várhatóan ebben a hónapban hirdetnek. Mint arról már beszámoltunk, hatan adtak be érvényes ajánlatot, köztük az a két vállalkozás, amely kétszer már próbálkozott a megvétellel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy nagyvállalat lett a két korábbi versenytársból

Tímár Imre személyében új elnök-vezérigazgatója van május eleje óta a SOLE-MiZo Zrt.-nek. A Csányi… Tovább olvasom