Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

A vízkeresztet idéntől nem tolják vasárnapra

Az idei évtől január 6-án ünnepli a magyarországi katolikus egyház vízkeresztet, nem pedig a január 6-ához legközelebbi vasárnap - közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Sajtószolgálata csütörtökön az MTI-vel.
Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az idén hétfőre eső ünnepen a híveknek kötelező részt venniük szentmisén - közölték.

Január 6-án a háromkirályok gyermek Jézusnál tett látogatását ünnepli a katolikus egyház. Ekkor tartják a vízszentelés szertartását is, mely során a pap megáldja a keresztvizet és a szentelt vizet. Mint írták: a vízkereszt amiatt is kiemelt ünnep a katolikus egyház életében, mert ekkor kezdődik meg a házszentelés időszaka. A házszentelés szertartása során a pap az újonnan megáldott szenteltvízzel meghinti a lakásokat, házakat; a szentelmény révén nemcsak az épületeket, hanem a benne lakókat, dolgozókat is megáldja.

Vízkeresztet Magyarországon eddig január 2. és 8. közti vasárnap tartották, az idei évtől azonban mindig január 6-án ünneplik.

Az MKPK közleménye szerint Vízkereszt napja a IV. század elején kezdett a keresztények körében terjedni mint Krisztus születésének, keresztségének, a kánai menyegzőnek és a háromkirályok (napkeleti bölcsek) látogatásának ünnepe. A II. Vatikáni Zsinat rendelkezései értelmében a római katolikus egyház január 6-án a háromkirályok látogatását ünnepli vízszenteléssel egybekötve.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétszáz riasztást kaptak a tűzoltók

Szilveszterkor és 2014 első napján halálos tűzhöz és áldozatot követelő balesethez, kazántűzhöz, égő vasúti kocsihoz is riasztották a tűzoltókat. Tovább olvasom