Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

A világosság igenje

„ A világosság a világba jött, de az emberek jobban szerették a sötétséget, mint a világosságot, mert gonoszak voltak tetteik.” (Jn. 3/19.)

Bizony, nem könnyű a világ ezernyi útvesztőjében felismerni az Isten útját, de ha sikerül is, vajon rászánja-e magát az ember, hogy kövesse? Csak nagyon kevesen vannak, akiknek ez szinte ösztönösen sikerül(t). Ez a „keskeny út” – a közgondolkodáshoz mérten – egyáltalán nem praktikus és népszerű. Mégis akadnak példaképek, akik életünk megpróbáltatásai közepette is előttünk járnak. Ilyen nagyszerű példaképünk az Isten-anya Mária. Az „Angyali üdvözlet”-kor kimondott „igen”-jét (éppen ma, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén emlékezik erre a katolikus liturgia) életével pecsételte meg, melyet még a keresztúton Fiát követve sem vont vissza, hanem a Fájdalmak Anyjaként is képes volt belekapaszkodni Isten minden emberi értelmet és érzelmet felülmúló irgalmas szeretetébe. Hitte, hogy az Úr „görbe vonalakkal is képes egyenesen írni” – s milyen igaza volt...
De mekkora hit és szív kell hozzá, hogy ezt életének legmélyebb pontjain is meglássa és megélje az ember? Isten azonban sohasem kényszerít, csupán alternatívát kínál, sugallva, hogy lehet szebben, lehet jobban is. A többi már a mi választásainkon múlik, éppen ezért időnként azt is „kénytelen” megengedni, hogy fejjel menjünk a falnak. (És mi – sajnos – rendszeresen meg is tesszük ezt.)
Hiába, Isten annyira szavatartó, hogy amit mi nem akarunk – helyesebben: amíg mi nem akarjuk –, addig ő sem „tudja” megtenni. Sajátos (ön)ítélete ez az embernek. Erre utal az evangélium fájdalmasan lényegre tapintó mondata: „A világosság a világba jött, de az emberek jobban szerették a sötétséget, mint a világosságot, mert gonoszak voltak tetteik.” Mintha a balgaság győzne a józanság felett. Erre általában csupán utólag döbbenünk rá, azonban – eddig legalábbis volt – mindig van egy utolsó lehetőség. A kérdés viszont mindig ugyanaz: képesek vagyunk-e élni ezzel a lehetőséggel, tudunk-e helyesen választani, dönteni? Sorsunkat újra és újra kezünkbe adja az Úr. Máriának sohasem kellett megbánnia döntését, elég volt egyszer igent mondani, s az utókor máig Boldogasszonyként tiszteli. De vajon lehet-e boldog az a nép, amely nem okul saját hibáiból, a feléje nyújtott égi segítő kezet elveti?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Önarckép

Jánossomorja. Ma este 6 órakor Önarckép címmel kiállítás nyílik az öt éve elhunyt Kurucz Béla László… Tovább olvasom