Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

A világörökség része lett a Fertő

Folytatás az 1. oldalról.

Aki szeretné és aki először nem

– A leendő kezelési terv útmutatásai Sopron önkormányzatát Balf miatt érintik majd – nyilatkozta dr. Gimesi Szabolcs polgármester. – Ugyanakkor szeretnénk azt is elérni, hogy előbb-utóbb a soproni belváros is része legyen a Fertő-táj világörökségének, hiszen a város mindig is szerves egységben élt a Fertővel: saját partja volt, s halászati joggal is rendelkezett. Ennek emlékét őrzi például a Halász utca neve is. A kezelési terv megalkotandó tézisei bizonnyal óriási feladatokat rónak a településekre, de a nagy kihívásnak való megfelelés a térség egészét szolgálja.
Fertőboz önkormányzata volt az egyetlen, amely nem akarta a Fertő-táj világörökségi jelölését.
– Attól tartottunk, hogy a meglévő kötöttségek mellé még több kötelezettségnek kell eleget tennünk – mondotta Henn Márton polgármester. – Végül a falugyűlés bírálta felül a testület döntését. Most már mi is örülünk a világörökségnek, hiszen a következő generációk élvezik mindannak az előnyét, amivel most nekünk szembe kell nézni...

Rétegturizmusra várva

Körmendi János megyei főépítész szerint a leendő kezelési terv előírásainak betartása olyan előrelépésnek tekintendő, amellyel a régió az eddiginél is erősebben kapcsolódhat be a kultúr-, továbbá a világörökségeket látogató rétegturizmusba.
Ivanics Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke érdeklődésünkre elmondta: a Fertő-táj világörökségi feladataival kapcsolatban a jövő héten tanácskozásra hívják meg az érintett osztrák és magyar települések képviselőit. A közös fórumon szeretnék megalakítani azt a magyar – osztrák egyesületet is, amely egységében képes kezelni a világörökségi területet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy port kavart az R-Port

A „Táncvarázs 2002” gálán az R-Port együttes szórakoztatta a közönséget. A fellépés és a… Tovább olvasom