Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

A világ legnagyobb újévi koncertje

Nyolcvanezer ember vesz részt minden évben szerte Észak-Amerikában a világ legnagyobb újévi koncertjén.

Kiss János
Nyolcvanezer ember vesz részt minden évben szerte Észak-Amerikában a világ legnagyobb újévi koncertjén, a Salute to Vienna elnevezésű rendezvénysorozaton. A bécsi mintára tíz évvel ezelőtt létrehozott koncertsorozat alapítója természetesen magyar származású.
Attila Glatz és felesége, Marion Glatz az európai kultúra terjesztését, a bécsi újévi hangulat bemutatását vállalta fel a nemzetközi produkcióval, amelyben a zene mellett a táncművészet is helyet kapott.

Másfél éve – nem kis mértékben a Győri Balett korábbi amerikai sikerének köszönhetően – az impresszárió győri táncosokat is meghívott a prágai, bécsi, budapesti szereplők mellé. A turné végeztével Kiss János balettigazgató már bevallotta, eleinte nem hitte, hogy ebbe bele kellene vágniuk.

– Úgy ítéltem meg, hogy ez nem a mi stílusunk – mondta. – Aztán arra gondoltam, végül is az egyáltalán nem baj, ha nemcsak a szakmai közönség, de több ezer észak-amerikai is megismeri a Győri Balett nevét, táncosait. Szerencsére mi a kezdetektől – ami a Markó-korszakot is illeti – azt vallottuk, hogy a klasszikusbalett-bázist meg kell tartani, így a feladat nem ért váratlanul. Sokan, akik eldobták az alapokat, most visszatérnek. Nem ijedünk meg az ilyen feladatoktól sem. A táncosoknak pedig nem árt, ha tapasztalatokat szereznek nemzetközi együttműködésben, látnak más iskolákból jötteket. Ezért vállaltam el végül.

Tizennyolc győri táncos indult a tengerentúlra az év utolsó napjaiban, hogy szétszóródva egyszerre kilenc kanadai, illetve USA-beli helyszínen szerezzen tapasztalatokat és bizonyítson. Kiss János itthon rágta a körmét, ki hogyan érkezett meg, mi veszett el, mi maradt itthon. Jöttek-mentek az SMS-ek, az intelmek: jelmezt mindig a kézben tartani, felvinni a gépre, mert az nem veszhet el. Fogkefét, nadrágot lehet pótolni, de a fellépőruhát nem. Az eredmény: jövőre ismét a győriekkel tervezik a Salute to Viennát. 2007-ben Washingtonban is elhangzik a Győri Balett neve.

– Tudom jól, arrafelé a kis európai államokat sokan össze is keverik. Így aztán a műsorközlőket megkértem, ne csak azt mondják, magyarok, hanem azt is, hogy a Győri Balett táncosai lépnek fel. Azt vallom, a siker nem kizárólag a tapsból vagy a kritikákból mérhető, hanem abból, ha visszahívják az együttest, és ez történt most is.

Pihenésre a január 3-án hazatért táncosoknak nem maradt idő. 17-én ugyanis már kezdődik a tíz előadásból álló német turné Frankfurttól Sindelfingenig. A kontinens többek között a Győri Balett produkciójával ünnepli Mozart születésének 250. évfordulóját. Értelemszerűen a Giovannit mutatják be többször, de láthatják a nézők a Macbethet is. Ez a túra is ismétlődik majd, hiszen  idén Németországban a magyar kultúra éve lesz, amelynek során Regensburgban a nyári fesztiválon lép fel a győri együttes.

– Az itthoni fellépések mellett most már folyamatosan kapjuk a meghívásokat külföldi látogatásokra. Olyannyira, hogy szinte már a 2007-es „táncrendünk" is betelt. Ez az év európai turnét, szaloniki fellépést hoz többek között, és meghívást kaptunk Nagyszebenbe is. Ez utóbbi város Luxemburggal közösen Európa Kulturális Fővárosa lesz jövőre, ebből az alkalomból kértek fel bennünket. Március 15-ét ott ünnepeljük.
Miközben a konkurenciaharc óriási a fesztiválpiacon, a meghívások jönnek. A siker titka Kiss János szerint az, hogy ellentétben a főként önkifejezésre alkalmas kortárs darabokkal, a győriek előadásai mindig szóltak valamiről, közlendőjük volt.

– Sok vád ért ezért. Azt mondta a szakma egy része, hogy a „tutira" megyünk. Nincs biztos siker. De ha szeretnénk elgondolkodásra késztetni a nézőt ebben a tévéhez kötött, elektronikafüggő emberekkel teli világban, az szerintem jó. Azt látom, hogy egyre nagyobb az igény a romantikára, egyre többen hajlandóak beülni a nézőtérre, hagyják elvarázsolni magukat. A varázslat vagy összejön, vagy nem. De mi mégis megpróbálunk közölni valamit magunkon kívül a világról, a magunk nyelvén.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A lengyelek sem tudják mikor vezethetnék be az eurót

Lengyelországnak az euróövezeti feltételek teljesítésére és a gazdasági konvergenciára kell… Tovább olvasom