Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

A vidékfejlesztés a képzés középpontjában

A hónap közepén kezdődik az ezüst- és aranykalászos gazda-, valamint a mezőgazdasági vállalkozói képzés a csornai Csukás Zoltán Mezőgazdasági Szakközépiskolában. Félidejéhez érkezett az Európai Unió támogatásával megvalósuló Adore-program a csornai Csukás Zoltán Mezőgazdasági Szakközépiskolában.

A program keretében – melynek témája a felnőttképzés mint a vidékfejlesztés eszköze – finn és osztrák partneriskolákkal működik együtt a rábaközi intézmény. A közös munka 2001 májusában Csornán kezdődött, ez év szeptemberében Ausztriában folytatódott, majd 2003 májusában Finnországban fejeződik be. – A legutóbbi szemináriumon, az ausztriai Schlierbachban a résztvevők beszámoltak az eddig végzett munkájukról, egyeztették a további közös feladatokat.

Ez hasznos tréning volt, amely jól szolgálta a tanárok felkészülését a felnőttképzésre – mondta dr. Kristóf János, a Csukás-szakközépiskola igazgatója, aki szerint mindenütt fontos a vidék megtartóerejének növelése, a fenntartható fejlődés feltételeinek biztosítása. Ezért az elmúlt egy évben felvették a kapcsolatot negyven rábaközi település polgármesterével, falu gazdászával. Ismertették elképzeléseiket és kikérték a helyiek véleményét. A programban részt vevő tanárok folyamatosan tartják a kapcsolatot a hozzájuk tartozó négy-öt településsel. Az igazgató azt tapasztalja, hogy mindenki fontosnak tartja a mezőgazdasági vállalkozók, gazdálkodók szakmai ismereteinek bővítését, viszont nagyon eltérő az igény és a tanulni vágyók ideje is kevés.
Nehéz pontosan meghatározni, hogy milyen képzésre lenne szükség és milyen formában kellene azt megvalósítani. Nem könnyű a célcsoport elérése, megszólítása, az igények felmérése sem.

– Kidolgoztuk az oktatási ajánlatunkat és eljuttattuk az érintettekhez. Így ma már minden remény megvan arra, hogy az ezüstkalászosgazda-, s az erre épülő aranykalászos gazda- és mezőgazdasági vállalkozói képzést elkezdjük. Ez szakmai végzettséget nyújt és feltétele a mezőgazdasági pályázatokon való részvételnek. Tehát előkészületek után a következő időszak feladata a képzések sikeres végrehajtása. Jelenleg tizenöt különböző szakma oktatását tudjuk vállalni.

Az oktatás helyszíne elsősorban az iskola, de lehet egy adott település is. Mindent egybevetve erősíteni szeretnénk a felnőttképzést iskolánkban. A projekt keretében közös CD készül, amelyen megjelentetjük az eddigi munka anyagát, a felmérések eredményét, a tanfolyamok tantervét, az oktatási modulokat. A külföldi kapcsolatok ápolását is fontosnak, hasznosnak tartjuk. Éppen a napokban érkezett haza egy tanulócsoportunk a franciaországi tanulmányútról. Dr. Kristóf János elmondta még, hogy november közepén kezdik az ezüstkalászos gazda-, azután az arany kalászos gazda és a mezőgazdasági vállalkozói képzést. Ehhez minisztériumi támogatást kívánnak igénybe venni, így az oktatás ingyenes lenne a résztvevőknek.

 „Úgy gondoljuk, hogy a legtöbbet a falvak polgármesterei, a falugazdászok és a civil szervezetek tudnak segíteni."

Dr. Kristóf János

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Töretlen a lakásépítési kedv

2002 első kilenc hónapjában a használatba vett lakások száma 15 százalékkal, az új lakásépítési… Tovább olvasom