Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

A VHT nem vesz részt a sertéstartók demonstrációján

A Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) nem kívánja a szakmapolitikai kérdéseket az utcára vinni, ezért nem vesz részt a sertéstartók szerdára tervezett budapesti, Kossuth téri demonstrációján - közölte Németh Antal, a VHT elnöke kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Hangsúlyozta: a VHT annak a híve, hogy a szakmai kérdéseket tárgyalóasztal mellett vitassák meg, és a vidékfejlesztési tárca részéről olyan együttműködést tapasztalt, amely az általa felvetett szakmai kérdések előre vitelével kecsegtet.

Példaként említette, hogy a múlt évről elmaradt állatjóléti támogatásokat - amelyek összesen mintegy kétmilliárd forintot tettek ki - várhatóan még e hónap végéig megkapják a tenyésztők. Emellett az idei állatjóléti támogatás mértéke mintegy hatmilliárd forint lesz. Továbbá az állategészségügyi megelőzésre szánt összeg az idei évre mintegy 3,5 milliárd forintra rúg, és az állati hulla megsemmisítésére mintegy kétmilliárd forintos segítségre számíthatnak a sertéstartók.

Az elnök elismerte, hogy a sertéstartás jelenleg Magyarországon válságban van. Jelezte, a takarmányárak növekedése egyik évről a másikra igen jelentős mértékű volt. A búza ára 107 százalékkal, a kukoricáé pedig 76 százalékkal növekedett egy év alatt. A takarmányár-robbanás és a csökkenő kínálat miatt a sertéstartás önköltsége mintegy 25-30 százalékkal emelkedett meg.

Ismertette: a sertéstartók helyzetének javítása érdekében a VHT stratégiai, illetve rövid távú operatív javaslatokat tett a Vidékfejlesztési Minisztérium illetékes vezetőinek.

Németh Antal hangsúlyozta, hogy a sertésszám növelése alapvető kérdés az élelmiszerbiztonság, továbbá a foglalkoztatási helyzet javítása érdekében. Rámutatott, hogy a minisztérium ugyanezt az utat szeretné járni.

Az a kérés, hogy a múlt évről járó támogatásokat a vidékfejlesztési tárca fizesse ki, úgy tűnik, megoldódik: várhatóan március 31-éig kifizetik.

Az elnök elmondta: a szakminisztérium ugyancsak partnernek mutatkozott abban, hogy támogassa a jelenlegi 25 százalékos áfa-kulcs jelentős csökkentését. Ezt a VHT igen pozitív reagálásnak tartotta, az ügyben érdemi tárgyalások folynak az áfa-mérséklés lehetőségéről.

A szakmai szervezet kezdeményezte a kedvezményes kamatfizetési kötelezettséggel járó forgóeszközhitel meghirdetését is. Ennek az agrár Széchenyi-kártya bevezetésével teremtődött meg a lehetősége, mivel 15 milliárd forint kedvezményes kölcsönt vehetnek igénybe az állattartók, elsősorban takarmányvásárlásra.

Azt ugyancsak szorgalmazza a VHT, hogy az idei támogatásokat ne a szokásos módon, azaz a jövő évben fizessék ki a gazdálkodóknak, hanem a 2011-es támogatásokhoz még az idén hozzájuthassanak a tenyésztők.

Németh Antal jelezte azt is is, hogy szeretnének marketing kampányt indítani az Agrár Marketing Centrum (AMC) támogatásával, amely előmozdítaná a magyar áruk nagyobb keresletét. A minisztérium a magyar termék kategóriáinak meghatározásával szintén segítséget nyújt ebben a kérdésben.

Az elnök a sajtótájékoztatón szót emelt amellett, hogy a húsvét közeledtével a magyar fogyasztók magyar terméket vásároljanak, mivel ezek minősége és a magyar ízlésnek való megfelelése garantálható. A VHT-hoz tartozó kis- és középvállalkozások ilyen termékeket állítanak elő - jelentette ki, hozzátéve: ezek a cégek főként belföldön forgalmazzák termékeiket, és magyar alapanyagból állítják elő áruikat.

Az MTI kérdésére válaszolva Menczel Lászlóné, a VHT titkára elmondta: Magyarországon egy ember évente mintegy 28 kilogramm sertéshúst fogyaszt, becslések szerint ennek a mennyiségnek a fele hazai alapanyagból származik. A kis- és középvállalkozások a hazai előállítású termékek mintegy harmadát adják.

Újságírói kérdésre felelve Németh Antal közölte: jelentősebb ármozgásra a hústermékek piacán nem számít, bár nem zárta ki, hogy az ünnepek közeledtével egyes termékek ára némileg emelkedhet. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a kiskereskedelmi, azaz a fogyasztói árak alakításába a termelőknek semmiféle beleszólásuk nincs.

Olvasóink írták

 • 3. dünnyögő 2011. március 29. 22:23
  „Disznókat nem kell vinniük a sertéstenyésztőknek, mert azok már ott vannak és készülnek a velük történő tárgyalásra.
  Na ezért nem megy a VHT.”
 • 2. Fürgeszarvas 2011. március 29. 16:15
  „moderálva> Most milyen erkölcsösek lettek ! Amikor a Kossuth térre vonultak,vagy utakat zártak le,valahogy mást diktált a "szakmapolitikai " becsületük !
  Ezeknek a vezetői is ott lehetnek a Fidesz húsosfazekánál , és gondolom nem a "morzsákat" kapják !”
 • 1. fióka 2011. március 29. 16:10
  „így lessz a sertéshús kilója 1-2 éven belül 300ft mi csak voltunk agrárország régen”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ÁNTSZ önálló marad, de szervezeti felépítése átalakul

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szervezetileg önálló marad, de a belső… Tovább olvasom