Kisalföld logö

2018. 08. 21. kedd - Sámuel, Hajna 21°C | 32°C Még több cikk.

A vezérek céget váltottak

Nem lettek vezéráldozatok azokból a cégvezetőkből, akik az iparág, illetve munkahelyük átalakulása miatt voltak kénytelenek távozni – ez derült ki körképünkből, ahol a gazdasági élet ismert személyiségei szólalnak meg.
A városok iparának átalakulása számos fejcserét követelt az elmúlt tíz-tizenkét évben. Voltak gyárak, ahol egymásnak adták a kilincset a leköszönő igazgatók; most pedig a Rába rt. élén történik változás. Megyei körképünkben azokat a vezetőket kerestük meg, akik éveken, évtizedeken keresztül meghatározói voltak a régió gazdasági életének, de miután távoztak cégüktől, keveset lehetett hallani róluk. Legalábbis azokról, akik más pályát választottak – például elmentek ügyvédnek vagy egyetemi tanárnak –, s akik elhagyták a megyét. A vezérek többsége azonban hasonló területen és pozícióban ma is folytatja munkáját.

Bai László az OTP megyei igazgatóságát vezette 1998-ig: – A bankvezetéssel korkedvezményes nyugdíjban egyeztem meg, másnap pedig megkezdtem ügyvédi praxisomat. Körülbelül öt évbe tellett, amíg kialakult az ügyfélköröm; gazdálkodó szervezetekkel, vagyonjogi ügyekkel foglalkozom a lányommal közös irodában. Nem volt egyszerű a váltás, hiszen a magyar jogrendszer alapvetően megváltozott az idő alatt, amíg én bankot vezettem, de sikerült az átállás.

Ugyanaz, másképp

Jankó Ferenc a Ringa rt. vezérigazgatója volt 2001-ig: – A cégtől megváltam ugyan, de maradtam a Húsipari Szövetség elnöke. Ma is bánt a távozásom, főleg, hogy látom, nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy kellene. A húsipari életből nem kerültem ki: jelenleg Kiskunfélegyházán olasz tulajdonban lévő vágóhidat vezetek, amely komoly gondokkal küszködött érkezésem előtt. Ma már viszonylag jól megy az üzlet, egyet sajnálok csak: a húskészítés nincs a cég profiljában, pedig ahhoz értek a legjobban.
Suhaj István a Rekard Rt. vezérigazgatója volt, ma szakértőként keresi kenyerét: – A nyolcvanas évek végére nyilvánvalóvá vált, hogy a cég új szervezeti formát követel magának: a gyáregységek igazgatói meg is kerestek önállósodási törekvéseikkel, amelyeket támogattam. Ahelyett, hogy a vállalatközpontba átvezettettem volna magam, inkább úgy döntöttem 1989-ben, önálló szakértőként hasznosítom tapasztalataimat. Azóta is ezt csinálom, volt kollégáimmal pedig még mindig nagyon jó kapcsolatot ápolok.

Kicsiben és nagyban

Zalán Barnabás a Rába rt.-től ment a győri szeszgyárhoz: – Kilenc év után, 2000 márciusában távoztam a Rábától. Megállapodásunk értelmében végkielégítés helyett egy kis cég többségi tulajdonrészét kaptam meg. Volt tehát mit csinálnom, de mivel más munkatempóhoz szoktam – a Rábánál reggel héttől estig dolgoztam és rengeteget utaztam –, éreztem, ez nem elég. Amikor a szeszgyár vezetője megkeresett, igent mondtam: másfél éve vezérigazgató-helyettesként dolgozom, teljesen más területen, mint korábban, de nem bántam meg, hogy így döntöttem.
Polyák Zoltánné a Gardénia után az OTP-hez került, emellett tanít a győri Széchenyi István Egyetemen: – Az OTP-nél az ügyfélkapcsolati igazgatóságon dolgozom, s mivel a nagyvállalatok tartoznak hozzám, gyakorlatilag ugyanazzal a partneri körrel találkozom, amellyel cégvezetőként is. Három éve csinálom ezt, s elmondhatom: korábbi kapcsolataim nagyon sokat segítettek az indulásnál. A tanításban szintén felhasználom a tapasztalataimat, az elmélet mellé nem nehéz gyakorlati példákat találnom.

Nyugdíjasként is alapító

Losonczi Ferenc az Agrobank soproni területi igazgatója volt 1987-es alapításától a megszűnéséig: – Mielőtt felkértek az Agrobank területi igazgatójának – Győr-Moson-Sopron és Vas megye tartozott hozzám –, a GySEV Rt. soproni igazgatóságán a kereskedelmi osztályt vezettem. A bank története széles körben ismert, megszűnése után ismét korábbi cégemhez kerültem vissza gazdasági igazgatóhelyettesnek. A kényszerű váltás, úgy érzem, nem okozott törést az életemben. Már csak azért sem, mert továbbra is pénzügyi területen dolgozhattam, kamatoztatva a banki világban szerzett ismereteimet. Nyugdíjasként ma is tagja vagyok az alapítás alatt álló Sopron Bank Rt. igazgatóságának.
Kovács László az óvári konzervgyár éléről 1992-ben távozott: – Nehéz volt megélni, hogy a magyar gazdaságot szűk látókörű emberek részben rossz irányba vitték el. Téves eszmékért feladták a keleti piacot és a világkereskedelmi központtal is előnytelen szerződést kötöttek. A konzervgyár után néhány évig magánvállalkozó voltam, majd a tejiparba kerültem: a Győrtejnél termelési és fejlesztési igazgatóként dolgoztam. Az Óvártej Részvénytársaság 1997-es megalakulása óta igazgató vagyok.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint félmillióan tesztelik az Office 2003 bétáját

Az új Microsoft Office 2003 béta 2-es tesztverzióból Microsoft-ügyfelek és partnerek kaptak, szerte… Tovább olvasom